در بازار سرمایه ایران در سالهای اخیر تنوعبخشی ابزارهای مالی به خصوص مشتقات مالی مختلف در دستور کار سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفته است که از آن جمله میتوان به قراردادهای آتی و اوراق اختیار فروش تبعی در بازارهای کالا و اوراق بهادار اشاره نمود.
بر همین اساس، ضرورت دارد که ضمن فرهنگسازی گسترده بین سهامداران، محتواهای آموزشی و منابع آموزشی سودمند با رویکرد هدایت به استفاده صحیح و اصولی این ابزارهای مالی توانمند و با در نظر داشتن تناسب با نیاز بازار و سهامدار تهیه و تدوین گردد.کتاب پیش رو با عنوان «مقدمهای بر ریاضیات مالی» نوشته «شلدون راس» از جمله منابع آموزشی بسیار ارزندهای است که بیشترین تمرکز آن روی مدلهای ارزشگذاری اختیار معامله بوده که با توجه به محدودیت منابع فارسی در این حوزه، میتواند برای دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی رشتههای مرتبط مالی به عنوان منبع درسی ریاضیات مالی و همچنین تجار و بازرگانان حرفهای سودمند باشد.
از جمله برجستگیهای کتاب مقدمه ای بر ریاضیات مالی زبان ساده و شیوای آن میباشد که برای فهم و درک آن به دانش تخصصی بالا در زمینه ریاضیات نیاز نیست و سعی بر آن شده است که خواننده با حداقل دانش ریاضیات و احتمالات بتواند درک عمیق و اصولی از مباحث آن به دست آورد.
از آنجا که احتمال وقوع (a,u) نسبت به (u,a) دوبرابر است؛ بنابراین، احتمال رخداد (a,u) برابر است با 2/3 و احتمال وقوع رخداد (u,a) برابر با 1/3 است. اگر پیشامدهایA و B را به این نحو تعریف کنیم که پیشامد A عبارت باشد از: احتمال اینکه محصول تیم اول پذیرفته شده باشد، یعنی {(a,a) (a,u)}A= و پیشامد B عبارت باشد از: احتمال اینکه تنها یکی از دو محصول پذیرفته شود یعنی {(u,a) (a,u)}B =.
حال احتمال اینکه محصول ساختهشده بهوسیلة گروه اول پذیرفته شود، مشروط به اینکه تنها یکی از دو محصول پذیرفته شده باشد، احتمال شرطی وقوع پیشامد A به شرط رخدادن پیشامد B نامیده میشود و به صورت P(A|B) نوشته میشود.
یک فرمول کلی برای P(A|B) را میتوان بهسادگی بر اساس استدلالهای مشابه قبلی به دست آورد. یعنی آنکه باید پیشامد B رخ دهد و سپس از میان نتایج پیشامد B به دنبال احتمال وقوع پیشامد A باشیم. یعنی لازم است این واقعه در هر دوی A و B باشد یعنی باید در AB باشد.
از آنجا که میدانیم واقعة B به وقوع پیوسته است؛ بنابراین، فضای نمونه تبدیل به احتمال پیشامد B میشود. از این رو، احتمال اینکه رویداد AB اتفاق افتد، برابر است با: احتمال AB نسبت به احتمال پیشامد B؛ یعنی اینکه:
P(A|B)=(P (AB) )/(P (B) )