کتاب ارقام کلیدی آمار حوزه فرهنگ و ارتباطات فرانسه نوشته گروه رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فرانسه است که با ترجمه جمال کامیاب منتشر شده است. این کتاب به شناخت فرهنگی کشور فرانسه کمک می کند.
ارتباطات فرهنگی، یکی از ماندگارترین و مؤثرترین مناسبات انسانی است که بر پایه گفتگو و تبادل اطلاعات شکل میگیرد. اینگونه ارتباطات پایه و مبنایی برای تعامل انسانها با یکدیگر بوده و بر سایر حوزههای روابط جوامع، همانند مناسبات اقتصادی و سیاسی نیز تأثیرگذار است. امروزه به رغم رشد و توسعه دانش بشری، بهویژه در حوزه ارتباطات و شکلگیری دهکده جهانی، بشر بیش از هر زمان دیگر، نسبت به همنوع خود بیگانه است. در این میان ریشه بسیاری از منازعات و چالشها، به درک ناصحیح از یکدیگر و کاستیها و نواقص موجود در فهم و درک مشترک فرهنگی بین جوامع بازمیگردد. ازاینرو، مطالعات فرهنگی و آشنایی با فرهنگ ملل، یکی از اولویتهای اصلی در حوزه ارتباطات و تعاملات فرهنگی به شمار میآید و کمبود ادبیات پژوهشی فارسی در حوزه مطالعات فرهنگی ملل نیز بر این امر تأکید دارد. نقش دوسویه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در مبادلات فکری و فرهنگی کشورمان با جوامع دیگر، بر ضرورت تولید منابعی برای مطالعه و ارتقای سطح دانش جامعه ایرانی، بهویژه نخبگان و دانشگاهیان با فرهنگ سایر ملل تأکید دارد.
به منظور تحقق این هدف، مرکز مطالعات راهبردی روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در حوزه ارتباطات فرهنگی ـ بینالمللی، اقدام به چاپ و نشر مجموعهای از کتابها با عنوان «مطالعات منطقهای» کرده است. در این مجموعه، ضمن بهرهگیری از پژوهشها و گزارشهای رایزنیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، از کارشناسان و صاحبنظران در حوزههای مختلف مطالعات فرهنگی ملل نیز استفاده شده است. مجموعه حاضر، به معرفی ویژگیها و مباحث فرهنگی کشورها میپردازد؛ ضمن آن که تلاش دارد با معرفی فرهنگ کشورها یا موضوعات مرتبط به مناسبات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورها، اطلاعات جامع و ارزشمندی ارائه دهد.
مطالعه این اثر، اهمیت و ارزش فرهنگ و جایگاه آن در کشور فرانسه را نشان داده و اینکه تا چه میزان فرهنگ با تمام جوانب و آثار خود میتواند علاوه بر رشد معنوی و روحی جامعه، بر شکوفایی و پرورش عرصه اقتصادی نیز مؤثر باشد. به عنوان یک مثال ساده میتوان گفت که فرهنگ تنها در سال ۲۰۱۴ میلادی رقمی معادل 44 میلیارد یورو ارزش افزوده یعنی چهار برابر بخش تولید خودرو به اقتصاد این کشور افزوده است. این رقم قابل توجه با مدیریت درست فرهنگی و بررسی نیازهای خانوارها و همچنین شناسایی ظرفیتهای کار فرهنگی در داخل و خارج از مرزهای این کشور بهدست آمده است.
پویایی فرهنگیای که فرانسه با کمک انواع محصولات و اماکن فرهنگی شامل: موزهها، تئاترها، جشنوارهها، مراکز و گالریهای هنری، سینماها، مدارس موسیقی، کتابخانهها، مراکز عرضه کتب صوتی و تصویری و ... در اختیار مردم خود و سایر کشورها می گذارد، در خلال آمارهای ارایه شده در این کتاب به خوبی قابل دریافت است.
در سال 2016 بودجهای معادل 4/3 میلیارد یورو به وزارت فرهنگ و ارتباطات اختصاص یافت. بر اساس متن اولیه قانون بودجه سال 2016 بودجه وزارت فرهنگ و ارتباطات حدود 4/3 میلیارد یورو بود (جدول 1 .)این بودجه در بخش های مختلف تحت صلاحیت این وزارتخانه توزیع شد به گونه ای که 25 درصد آن به بخش میراث فرهنگی، 22 درصد به آفرینش های هنری، 16 درصد به رسانه ها و صنایع فرهنگی، 37 درصد به انتقال دانش، پژوهش، آموزش (که فقط 20 درصد آن حقوق کارکنان است)، اختصاص یافته بود.
حدود یک سوم بودجه وزارت فرهنگ و ارتباطات فرانسه در سال 2015 یعنی معادل یک میلیارد یورو در قالب کمک به حدود 70 تشکل فرهنگی فعال (موسسات دولتی، خدمات در عرصه ملی، و...) تخصیص یافت. نیمی از این کمک ها در 5 بخش مختلف مانند کتابخانه ملی فرانسه، مؤسسه Universcience ،مرکز ملی اپرای پاریس، موزه لوور و مرکز ملی هنر و فرهنگ ژرژ پمپیدو هزینه شده است.