کتاب حدیث پیمانه علاوه بر توجه به جریانهای صدر اسلام و نیز اصول اعتقادی و حرکت سیاسی تشیع، ویژگیهای نیروهای اجتماعی و سیاسی ایران در دورههای مختلف تاریخ معاصر، صفویه، قاجاریه، پهلوی اول و دوم و نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی را به تفصیل بررسی کرده و به تبیین هویت، ریشههای تاریخی، منابع قدرت و عوامل ظهور و افول آن پرداخته است. مذهب و عصبیت، غرب و غرب زدگی، منورالفکری و استبداد استعماری، روشنفکری در جابجایی قدرت، سنت و تجددطلبی دینی، نیروهای اجتماعی و انقلاب اسلامی ایران از فصلهای این کتاب هستند.
حرکت سیاسی تشیع، واقعیت اجتماعی تشیع از صفویه تا قاجاریه، جریان شناسی ماسونی ها، نیروهای اجتماعی ایران در تاریخ بیست ساله پهلوی اول، نیروهای اجتماعی و مذهبی ایران از سال ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۲ و از ۱۳۳۲ تا ۱۳۴۲ و همچنین ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۷، ویژگی روشنفکری در ایران، تاریخچه حرکتهای نوگرایانه دینی در ایران، جریانهای روشنفکری در ایران، انقلاب اسلامی و استکبار جهانی، انقلاب اسلامی و نیروی روشنفکری و انقلاب اسلامی و نیروهای مذهبی و… از جمله موضوعاتی هستند که نویسنده کتاب به تحلیل و تبیین آن ها پرداخته است. کتاب حدیث پیمانه دربرگیرنده پژوهشهای حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید پارسانیا، عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) قم است که به معرفت شناختی اجتماعی و فضای فکری ـ فرهنگیای که زمینه ساز انقلاب اسلامی در ایران بود و نیز سمت و سوی محورهای فکری گروههای ایدئولوژیکی که در رشد تحرکاتی که به سقوط شاه در سال 1357 منجر گشت، موثر بودند، پرداخته است.
انقلاب اسلامی ایران با توجه به ایجاد دگرگونی بنیادی در ابعاد مختلف جامعه و نیز ویژگی ممتازی که نسبت به سایر انقلابهای بزرگ دنیا دارد، از جنبههای مختلف قابل بررسی است که یکی از آنها شناخت جریانها و نیروهای اجتماعی و سیاسی اعم از نیروهای مذهبی، روشنفکران، سازمانها، احزاب و گروههای مختلفی است که در تحولات انقلاب شرکت داشتهاند. البته باید در بررسی جریانها و نیروهای سیاسی اجتماعی با نگاهی دقیق، میزان تأثیرگذاری آنها را در رخدادهای قبل و بعد از انقلاب اسلامی در نظر گرفت تا تحریفی در این زمینه اتفاق نیفتد. این پژوهش علاوه بر توجه به جریانهای صدر اسلام و نیز اصول اعتقادی و حرکت سیاسی تشیع، ویژگیهای نیروهای اجتماعی و سیاسی ایران در دورههای مختلف تاریخ معاصر، صفویه، قاجاریه، پهلوی اول و دوم و نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی را به تفصیل بررسی کرده و به تبیین هویت، ریشههای تاریخی، منابع قدرت و عوامل ظهور و افول آن پرداخته است.»