تصویرگری کتاب کودک که در واقع همان خلق تصویر برای کتاب است، نوشته مارتین سالزبری با ترجمه شقایق قندهاری می باشد وتوسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز منتشر شده است.
تصویرسازی در کتابهای کودک یکی از عناصر حیاتی در فرآیند یادگیری و تفهیم متنهای کودکانه است. این هنر، با بهرهگیری از تصاویر و نقاشیهای جذاب و آموزنده، میتواند داستانها و مفاهیم پیچیده را به زبانی ساده و دلچسب به کودکان منتقل کند.
کتاب تصویرگری کتاب کودک، تکنیک ها و مهارت های فکری و عملی لازم برای تصویرگری کتاب کودک را مورد مطالعه و ارزیابی قرار می دهد. در واقع قصد این کتاب کمک به خوانندگان است تا دریابند که چگونه می توانند سطح کار خود را به حدی برسانند که ضمن پیشرفت، رضایت بخش و شاید حتی، قابل چاپ باشد. نویسنده از اینکه فصل های مربوط به طراحی و استفاده از ابزار کار بخش زیادی از کل کتاب را گرفته اند، متأسف نیست و هیچ توضیحی هم نداده است. اگرچه گام های سریع و آسان مربوط به فوت و فن های سبک یا شگردهای معجزه گر را در این کتاب نخواهید یافت، اما امیدوارم با بررسی و ارزیابی آثار طیفی از دانشجویان کارشناس و استادان مجرب و متخصص، بتوانید تا حدی نسبت به سبک و سیاق کارشان در خصوص مشاهده و کار عملی که مختص تصویرگری کتاب کودک است، بینش پیدا کنید و در واقع آموزش تصویرگری کتاب کودک را خود در لابه لای صفحات کتاب بیابید.
طراحی نشانه تصویرگری کتاب کودک به دسته های متفاوتی تقسیم می شود: من جمله نشانه های تصویری آغاز هر فصل را مشخص میکنند و به نحوی نامحسوس و ظریف نشان دهنده حال و هوا و سیر پیشروی داستان هستند و ...
برای کودکان، تصاویر کتاب، معمولا اولین وسیله برای درک معنا در جهانی است که هنوز آن را به طور درستی درک و تجربه نکرده اند. از این روست که خالق آن تصاویر بار مسئولیت عظیمی برعهده دارد.
تصویرسازی کتاب کودک همان تصویر زمینه کلی داستان، کاراکترها و تصاویر معناداری است که توسط گرافیست حرفهای روی جلد کتاب و صفحات اصلی کتاب کودک نقش میبندد. این تصاویر نقش بسیار مهمی در درک ماجرا و روایت داستان و همچنین شناخت دقیق کاراکترها و خصوصیات رفتاری آنها دارد. به طوری که کودک پس از مشاهده تصویر به خوبی تشخیص میدهد که این موجود کدام شخصیت داستان است. شاید تصویرسازی کار سادهای به نظر برسد، اما تصویرگر کتاب کاری فراتر از یک نقش نقاشی ساده کودکانه انجام میدهد.
تصویرگر ابتدا داستان را چند بار به طور کامل میخواند تا با ماجرا و شخصیتها کاملاً انس پیدا کند. در مرحله بعد در خیال خود فرو میرود و برای هر کدام از کاراکترها در فضایی که داستان در بطن آن شکل میگیرد، اشکال خیالی ایجاد میکند.
تصویرگری کتاب کودک مارتین سالزبری در 9 فصل با عناوین زیر، تکنیکها و مهارتهای فکری و عملی لازم برای تصویرگری کتاب کودک را عنوان و بررسی می کند:
فصل 1: تاریخچهای مختصر، فصل 2: طراحی، فصل 3: ابزار، مواد و تکنیک، فصل 4: شکلگیری شخصیت، فصل 5: کتاب مصور، فصل 6: تصویرگری برای بچههای بزرگتر، فصل 7: تصویرگری آثار غیرداستانی، فصل 8: طرح و تایپوگرافی و فصل 9: چاپ اثر
نسخه الکترونیک کتاب تصویرگری کتاب کودک را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس آن را در کتابخوان فراکتاب مورد مطالعه قرار دهید.
در بیشتر داستان ها یا باید مشکلی حل و فصل شود یا مانعی را برطرف و بر آن غلبه کرد؛ ضمن اینکه پیش از پایان داستان، عنصر تعلیق نیز وجود دارد. کتاب مصور موردنظرمان چه داستانی را تعریف کند یا نکند، هم چنان باید به موضوع سیر داستان برای موفقیت اثر توجه کرد. برای ایجاد علاقه در خواننده لازم است به سیر تصویری توجه کنیم. چنانچه تصویرها یا صفحات مقابل هم از جنبه ی شکل، رنگ بندی یا تناسب و اندازه تکراری به نظر برسند، علاقه و اشتیاق مخاطب برای ورق زدن صفحه کم می شود. هر دو صفحه ی کتاب را باید با توجه به نوع ارتباطش با صفحات قبل و بعد آن طراحی کرد؛ علاوه بر اینکه رابطه ی آن با روند کلی کتاب هم حائز اهمیت است. در اصطلاح فیلم سازی، این امر به معنی فکر کردن درباره ی زوایای دوربین است؛ یعنی توجه به چیزهایی مانند چرخش، تمرکز روی چیزی و نماهای نزدیک. شاید گاهی در مقاطع خاصی در روند پیش برد داستان، افزایش سرعت حرکت ضروری باشد، یا شاید هم بتوان رویداد یا مجموعه ی کاملی از رویدادها را در فورمت فشرده ی کمیک استریپ نشان داد. دلیلش این است که برای رفتن به صفحه ی بعد، باید به سرعت سفری طولانی یا تجربه ای پیچیده را توصیف کرد.
نقاشی کشیدن از یک شیء صحنه یا رویداد از ارتفاعی هم سطح چشم و با فاصله ی استاندارد از موضوع موردنظر (مانند فاصله ای که در عکاسی رعایت می شود)، خودبه خود بسیار راحت است. اگر در تصویرهای دنباله دار یک کتاب مصور، استفاده از این رویکرد بدون دلیل مشخص باشد، خیلی زود برای خواننده ملال آور می شود. از این رو مهم است که در حین برنامه ریزی و فکر درباره ی این تصویرهای دنباله دار، به این نکات هم توجه داشته باشید. امکان دارد از خودتان بپرسید؛ آیا لازم است شخصیت هایم در «فضای واقعی» نشان داده شوند؛ که در غرب منظور خلق «توهم» مربوط به فضایی سه بعدی است؛ یا اینکه شخصیت هایم به سبک و سیاق «طرحی اجمالی» بهتر جواب می دهند. در این حالت شکل ها پیش از هر چیز در ارتباط با سطح دو بعدی خود صفحه وجود دارند.
جهت اطلاع از قیمت نسخه الکترونیک کتاب تصویرگری کتاب کودک می توانید به سایت و یا نرم افزار فراکتاب مراجعه کنید.
تصویرگری کتاب کودک در بهترین حالتش هنری ظریف، دقیق و پیچیده است که می تواند در سطح های بسیار متفاوتی ارتباط برقرار کند و تأثیر ژرفی بر آگاهی و ضمیر کودک به جا گذارد. تا سالیان سال، در مدرسه های هنر، تصویرگری کتاب کودک را مقوله ای فاقد جذابیت و راحت میپنداشتند.
مشخصات کتاب تصویرگری کتاب کودک در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان |
نویسنده: | مارتین سالزبری |
مترجم: | شقایق قندهاری |
تعداد صفحه: | 138 |
موضوع: | آموزشی، هنر |
قالب: | الکترونیک |