کتاب روش عملیاتی تحلیل گفتمان نوشته حسن بشیر توسط انتشارات سروش منتشر شده است. به دلیل اهمیت گفتمان، عصر کنونی را میتوان عصر گفتمان و عصر تحلیلهای گفتمانی نامید. عصر خروج از متن و حضور مداوم در فرامتن است. عصر کشف ناگفتههای پنهان از لابهلای متون اجتماعی است. و بالاخره عصر کشف معناها در هزارتوی پیچیدگیهای پارادایمهای گفتمانی است. در این کتاب به چیستی و تحلیل گفتمان و روش های تحلیل گفتمان پرداخته شده است.
«گفتمان» گفتمان عصر جهانی شدن است. پارادایمی است که فراتر از حجم ملی و منطقهای، معنا یا معناهای خود را در سطح جهانی گسترش میدهد و به دنبال ایجاد پیوستگیهای مداوم، همپوشانیهای وسیع، همگراییهای ممتد و چسبندگی دائم است. گفتمان عرصه ظهور معناهایی است که بخشی از آن در صراحت کلمه و بیشتر آن در ابهام جملات و گزارهها نهفته است. این نهفتگی معنایی نیازمند کشف و مکاشفه و شهودی فراتر از روشهای ترکیبی در تحلیل متن اجتماعی است.
در چنین شرایطی، کشف گفتمان خود نیازمند گفتمانی دیگر است که بتواند معنای آن را ترسیم کند. این سلسله متصل به هم گفتمانی یکی دیگر از ویژگیهای «عصر گفتمان» است. در حقیقت هیچ گفتمانی بدون درک و فهم گفتمانهای دیگر قابل قرائت و شناختن نیست. و همینجاست که میتوان گفت «عصر گفتمان» «عصر مطالعات میانرشتهای» است. عصری که دیگر، نمیتوان بر روی یک متن و یک قرائت و یک حوزه علمی برای شناخت و تحلیل فرایندهای اجتماعی متکی شد. این حقیقت یک حقیقت ساده، بسیط و بدیهی نیست. حقیقتی پیچیده و متراکم است که بدون فهم عمیق آن نمیتوان به کنه آن دست یافت. به همین دلیل است که یکی از مهمترین ویژگیهای پیچیده عصر جهانی شدن، ظهور مفهوم گفتمان و خلق گفتمانها در سطوح مختلف است.»