کتاب اصول اخلاقی- تربیتی ارتباط گفتاری در قرآن و حدیث نوشته محمدحسن باجلان است که توسط انتشارات دفتر نشر معارف منتشر شده است. ارتباط گفتاری، مهمترین جلوه تعامل انسانی است و شناختن مبانی، اصول، شیوه ها، ارکان و کارکردهای آن، نقش موثری در تعالی آدمی دارد. از سوی دیگر، بی توجهی به آن و ناآگاهی یا ناتوانی در این زمینه، در عرصه های خانوادگی، اجتماعی و بین المللی سبب سردی روابط و گاه بروز تنش ها و درگیری هایی می شود. در قرآن کریم و روایات، نقش و نیز عوامل و موانع ارتباط گفتاری موثر و سودمند، همچنین آداب گفتگو با اشخاص و گروه های مختلف با دقت و ظرافت طرح شده است.
تبیین این موضوع می تواند افزون بر بازتاب آموزه های ژرف و دل انگیز اسلام در این عرصه، بستر بهبود مناسبات فردی و اجتماعی را فراهم آورد. کتاب اصول اخلاقی- تربیتی ارتباط گفتاری در قرآن و حدیث در چهار بخش ارائه شده است: «مفهوم و جایگاه ارتباط گفتاری در قرآن و حدیث»، «اصول اخلاقی ـ تربیتی»، «ارتباط گفتاری» و «اصول اخلاقی ـ تربیتی ارتباط گفتاری در قرآن و حدیث» (شامل اصول مشترک در ارتباط های گفتاری و اصول ویژه ارتباط گفتاری با افراد و گروه های خاص).
تاکنون درطول صدها و بلکه هزاران سال، درباره گفتار و مهارتها و دانش های مرتبط با آن، هزاران کتاب نوشته شده است. نیز از آنجا که ارتباط گفتاری، موضوعی بینرشتهای و با موضوعات متعدد مرتبط است ، کتاب های فراوانی درباره آن نگاشته اند. البته نگریستن به این موضوع از دریچه دانش ارتباطات و علوم جدید( از جمله علوم تربیتی و روانشناختی) عمر چندانی ندارد و پژوهش در این زمینه عمدتاً پس از جنگ جهانی دوم شکل گرفته و بسط یافته است.