کتاب خلاف جریان (جلد دوم)، اثر سعید زیبا کلام؛ مجموعه مباحث سیاسی و فرهنگی استاد دکتر سعید زیباکلام است. این مقالات که حاصل سخنرانیهای استاد در محافل دانشجویی در طول سالهای اخیر است، که پیش از این به صورت پراکنده در قالب جزوات و مطالب خبرگزاریها منتشر شده است.
بسیاری از این جلسات در چالشیترین موضوعات یا چالشیترین شرایط سیاسی و فرهنگی و علمی این کشور و در شرایط عقب کشیدن بسیاری از صاحبنظران این عرصهها ایراد شده است و بازتابهای متعددی در پی داشته است. ویژگی مقالات علمی و سیاسی و اجتماعی این استاد که ارائه آن در جمعهای مختلف و تکمیل آن بسته به سوالات و نظرات و نیازهای مخاطبان است، بر جذابیت این اثر افزوده است.
درج فهرست اسامیی اشخاص، روزنامهها، مجلات و کتب، موسسات، نهادها و خبرگزاریها و در آخر فهرست موضوعات، قابلیت استفاده از کتاب خلاف جریان (جلد دوم) را افزایش داده است.
کتابالله و عترت رسول الله(ص)
مجله سفیر: آقای دکتر، آیا بنده با یک "فیلسوف" وارد گفتگو خواهم شد؟
ــ مطابق موازین و عرف اروپایی، پاسخ شما مثبت است. اما، اگر از سطح دستهبندیهای حرفهای فراتررویم و نوع و محتوای تفکر فلسفیام را مورد توجه قرار دهیم، شاید مطابق برخی تلقیها از فلسفه، پاسخ شما منفی شود. لیکن، باید بلافاصله بیفزایم که در همین سطحِ نوع و محتوای تفکر فلسفی، پاسخ سؤال شما، مطابق برخی تلقیهای دیگر از فلسفه، باز هم مثبت میشود. البته، منصفانه است که بگویم کلیه این پاسخهای منفی و مثبتِ شگفتانگیز و بلکه خارقالاجماع، بازمیگردد به تلقیای که هر یک از ما از فلسفه داشته باشد.
مجله سفیر: تعریف شما از فلسفه چیست؟
ــ اصولا من مخالف هستم که تلاش کنیم برای فلسفه یا علم یا عرفان که حوزههایی فوقالعاده وسیع هستند، تعریف ارائه کنیم. نه فقط مخالف هستم بلکه، بدتر از آن، معتقد هستم که این کار ممکن نیست. البته، این را میدانم که این امر در سنت فلسفی ایرانِ معاصر و نزد هم کسوتانم، نه تنها کاملا شدنی و ممکن است که ضروری و مفید هم پنداشته میشود.