امتیاز
5 / 4.7
نصب فراکتاب
مطالعه در کتابخوان
رایگان
خرید
90,000
10%
81,000

نظر دیگران

نظر شما چیست؟

کتاب مدیر مدرسه نوشتۀ جلال آل احمد است. اثر حاضر که به جرأت می‌توان گفت بهترین اثر آل احمد است، نخستین بار در سال 1337 به چاپ رسید. این کتاب، با بیانی شیوا و بسیار ساده، داستان مردی را روایت می‌کند که چند سالی است از حرفۀ معلمی خسته شده و قصد دارد مدیریت مدرسه‌ای در روستا را عهده‌دار شود. با این امید که، از سنگینی باری که بر دوشش افتاده رهایی یابد و دغدغه‌ها و مسئولیتش کمتر شود؛ غافل از آن‌که نمی‌داند چه دردسرهایی در انتظارش است.

معرفی کتاب مدیر مدرسه

راوی داستان در همان ابتدا با سختی‌های سرپرستی یک ناظم، هفت معلم و دویست‌وسی‌وپنج دانش‌آموز مواجه می‌شود. بنابراین تمام همت خود را به کار می‌گیرد تا کاستی‌ها و کمبودهای موجود را به هر شکل ممکن، سروسامان دهد؛ اما در این اوضاع و احوال مجالی برای اصلاح نیست و مدیر ناچار به استعفا می‌شود. مدیر که در ابتدای امر، زبان به اعتراض می‌گشاید و ناظم را مؤاخذه می‌کند که چرا بچه‌ها را تنبیه می‌کند و ترکه‌ها را می‌شکند، در پایان ناچار می‌شود که به تنبیه بدنی روی بیاورد. او که علاقه‌ای به رو زدن به این و آن ندارد، به ناچار تن به گدایی از پولدارهای مدرسه می‌دهد.
در پایان داستان، مدیر مدرسه طی یک دادخواست به دادگاه فراخوانده می‌شود. اگرچه بدیهی است که دادخواست پیگیری نخواهد شد، اما مدیر درخواست کناره‌گیری‌اش را روی همان برگۀ نشان‌دار دادگستری می‌نویسد و برای شخص نالایقی که به تازگی سرپرست آموزش و پرورش شده است، می‌فرستد. نویسنده در این اثر، واقعیت‌های زندگی را با نگاهی نقادانه بیان می‌کند، کاستی‌های نظام آموزشی پوسیدۀ روزگار خود را برملا کرده و آن را به زیبایی هرچه تمام‌تر به سخره می‌گیرد.

درباره کتاب مدیر مدرسه

ادبیات داستانی ایران در دهۀ 1340، مملو از آثار ارزشمند است. جلال آل احمد در کنار کسانی هم‌چون بزرگ علوی، صادق چوبک، همسرش سیمین دانشور و ...، تأثیری شگرف در آثار ادبی زمانۀ خود داشته‌ است. مدیر مدرسه، یکی از آثار فاخر و ارزشمند ادبیات داستانی ایران است که نه تنها از منظر ادبی ارزشمند است، بلکه به لحاظ اجتماهی هم، نکات قابل توجهی را در خود جای داده است. آل احمد سال‌ها معلم بود و از نزدیک با مسائل مربوط به تدریس، دست‌وپنجه نرم می‌کرد. در واقع می‌بایست معلم بود تا بتوان این چنین واکاوی دقیق و عمیقی نسبت به نظام آموزشی را به رشتۀ تحریر درآورد.
جلال آل احمد در این کتاب، از زبان مدیر، تبعیض‌های موجود در جامعه و اوضاع نابه‌سامان آن روزگار را با نثری گزنده و بی‌رحم به تصویر می‌کشد. او عمق فساد موجود در دستگاه‌های دولتی و اداری از جمله آموزش و پرورش را از زبان شخصیت اول داستان توصیف می‌کند. لحن آل احمد روان و گیرا و نثر او گزنده است. او از همان ابتدای داستان، مخاطب را به همراهی با مدیر وادار می‌کند تا با شرایط حاکم دست‌وپنجه نرم کند. جلال نه تنها از تبعات فقر در وضعیت دانش‌آموزان سخن رانده است، بلکه رفتار معلمان، وضعیت اقتصادی آنان و اوضاع اخلاق در مدارس را نیز به طور دقیق بررسی کرده است.
مخاطب همزمان با خواندن رمان، با احوالات مدیر آشنا می‌شود، برای بچه‌های مدرسه دلسوزی می‌کند. او حتی ارزش‌هایی که پیش از این به آن‌ها پایبند بوده است را زیر پا می‌گذارد و دست جلوی آدم‌هایی دراز می‌کند که هیچ‌گاه تصورش را نمی‌کرد لازم باشد جواب سلام‌شان را بدهد. مدیر مدرسه، درست مانند ریختن آب سرد روی پیکرۀ کسی است که قصد دارد یک تنه در مقابل فساد و ناکارآمدی سیستم حاکم بایستد و افرادی که در این نظام مورد ظلم واقع شده‌اند را هم نسبت به حق و حقوقشان آگاه کند.

خلاصه کتاب مدیر مدرسه

کتاب مدیر مدرسه، روایت‌گر داستان معلمی است که پس از سال‌ها خدمت در شغل معلمی، اکنون از شغلش خسته و دل‌آزرده است. با دادن حق حساب به بالادستی‌ها من جمله مدیران، حکم مدیریتش را امضا شده تحویل می‌گیرد و به مدیریت مدرسه‌ای در روستا در می‌آید. همۀ داستان کتاب در همین روستا با مردمانی تنگ‌دست می‌گذرد. داستان حول زندگی دانش‌آموزان، معلمان و والدین بچه‌ها است؛ اما احوالات خود راوی (مدیر مدرسه)، نقش پررنگ‌تری دارد. کنترل ناظم، معلمان و دانش‌آموزان در محیطی که اموراتش فقط با رانت و آشنا می‌گذرد، به هیچ وجه کار ساده‌ای نیست و همین زمینه‌ساز آشنایی مدیر با واقعیت‌های زندگی می‌شود.
اگرچه مدیر به دنبال آن است تا کمبودهای موجود را سروسامان و محیط را اصلاح کند، اما تلاش‌های او راه به جایی نمی‌برد و سرانجام چاره‌ای جز استعفا نمی‌بیند. او استعفای خود را روی دادخواست دادگستری نوشته و برای دوست کودن و پخمۀ دوران مدرسه‌اش که حالا سرپرست وزارت فرهنگ است، می‌فرستد.

کتاب مدیر مدرسه اثر جلال آل احمد

جلال آل احمد نویسند، مترجم و منتقد ادبی است که در سال 1302 در شهر تهران متولد شد. وی، یکی از بزرگ‌ترین روشنفکران ایرانی است که در بیشتر کتاب‌هایش به دنبال بیداری جامعۀ خفته بوده و از مشکلات سیاسی و اجتماعی سخن رانده است. آل احمد در ۲۵ سالگی در اتوبوس اصفهان به تهران با سیمین دانشور، داستان‌نویس و مترجم معاصر، آشنا شد و ۴ سال بعد با او ازدواج کرد. از سال 1340، شهرت جلال با تأثیر قابل توجهی در جنبش روشنفکری و نویسندگی ایران همراه بوده است. تا کنون نویسندگان زیادی از جمله نادر ابراهیمی و غلامحسیم ساعدی در آثار خود از او تأثیر پذیرفته و شعرایی هم‌چون مهدی اخوان ثالث، احمد شاملو، سیمین بهبهانی و ... در وصف او شعر سروده‌اند.
آل احمد یکی از پرکاربردترین نویسندگان معاصر است که آثارش را با تسلط فراوان و به سبک‌های متفاوتی نوشته است. آثار او را می‌توان در چهار دستۀ مستندنگاری، ترجمه، داستان و جستار تقسیم کرد. زن زیادی، مدیر مدرسه، از رنجی که می‌بریم و ... از جمله آثار مشهور این نویسنده است. جلال آل احمد با حمایت از شعرهای نیمایی، سبب جا انداختن قالب شعر نو در ادبیات شد و راه محمدعلی جمال‌زاده و صادق هدایت را ادامه داد. تأثیر قابل توجه جلال روی ادبیات معاصر، سبب شد سال 1387 نخستین دورۀ ادبی جایزۀ جلال آل احمد برگزار گردد که تا به امروز یکی از گران‌ترین جایزه‌های ادبی ایران شناخته شده است. 
آل احمد را ابداع‌کنندۀ نثر فارسی می‌دانند، جلال بسیار ساده و عامیانه می‌نوشت، به گونه‌ای که بیشتر مردم متوجه نوشته‌های او می‌شدند و البته گاهی اوقات سبب کج‌فهمی خوانندگان می‌شد.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم

در کارگزینی کل، سفارش کرده بودند که برای خالی نبودن عریضه رونویس حکم را به رؤیت رئیس فرهنگ هم برسانم که تازه این‌طور شد. وگرنه بالای حکم کارگزینی کل چه کسی می‌توانست حرفی بزند؟ یک وزارت‌خانه بود و یک کارگزینی! شوخی که نبود. تهِ دلم قُرص‌تر از این‌ها بود که محتاج به این استدلال‌ها باشم. اما به نظرم همه‌ی تقصیرها از این سیگار لعنتی بود که به خیال خودم خواسته بودم خرجش را از محلّ اضافه حقوق شغل جدید دربیاورم. البته از معلّمی هم، عُقّم نشسته بود. ده سال «الف.ب» درس دادن و قیافه‌های بهت‌زده‌ی بچّه‌های مردم با مزخرف‌ترین چرندی که می‌گویی ... و استغناء با غین و استقراء با قاف و خراسانی و هندی و قدیمی‌ترین شعر دَری و صنعت ارسال مثل و ردّالعجز ... و ازین مزخرفات!
دیدم دارم خر می‌شوم. گفتم مدیر بشوم. مدیر دبستان! دیگر نه درس خواهم داد و نه دم به دم وجدانم را میان دوازده و چهارده به نوسان خواهم آورد و نه مجبور خواهم بود برای فرار از اتلاف وقت، در امتحان تجدیدی به هر احمق بی‌شعوری هفت بدهم تا ایّام آخر تابستانم را که لذیذترین تکه‌ی تعطیلات است، نجات داده باشم. این بود که راه افتادم. رفتم و از اهلش پرسیدم. از یک کارچاق کن. دستم را توی دست کارگزینی گذاشت و قول و قرار و طرفین خوش و خرّم و یک روز هم نشانی مدرسه را دستم دادند که بروم وارسی، که باب میلم هست یا نه. و رفتم.

کتاب مدیر مدرسه برای چه کسانی مناسب است؟

مدیر مدرسه از آن دسته کتاب‌هایی است که خواندنش می‌تواند نوع نگاه شما را تغییر داده و باعث شود واقعیت را بهتر ببینید. اگر به خواندن داستان‌های رئال علاقه دارید یا به سبک نوشته‌های جلال آل احمد علاقه‌مند هستید،‌ بدون تردید از خواندن این کتاب لذت خواهید برد. خواندن این رمان ارزشمند سبک رئالیسم را به تمام دوست‌داران ادبیات معاصر ایران، پیشنهاد می‌کنیم.

دانلود کتاب مدیر مدرسه

جهت دانلود کتاب مدیر مدرسه، می‌توانید با نصب اپلیکیشن فراکتاب نسخۀ الکترونیکی این کتاب را دانلود و مطالعه کنید. این کتاب با قیمت مناسب در فروشگاه اینترنتی فراکتاب موجود است. به خاطر داشته باشید که تنها با نصب اپلیکیشن فراکتاب، خرید و دانلود نسخۀ الکترونیک این کتاب برای‌تان میسر خواهد بود.

خرید کتاب مدیر مدرسه

امکان خرید نسخۀ الکترونیک و چاپی کتاب مدیر مدرسه از انتشارات فردوس در فروشگاه اینترنتی فراکتاب فراهم است. شما می‌توانید آن را از طریق سایت یا نرم‌افزار فراکتاب خریداری کنید و از خواندنش لذت ببرید. علاوه بر این، نسخۀ چاپی این اثر با تخفیف در اختیار دوست‌داران آن قرار گرفته است تا مخاطبان امکان دسترسی راحت‌تر به آن را پیدا کرده و از خواندنش لذت ببرند.

دانلود کتاب مدیر مدرسه

مشخصات رمان مدیر مدرسه در جدول زیر آورده شده است:

مشخصات
ناشر: فردوس
نویسنده: جلال آل احمد
تعداد صفحه: 128
موضوع: رمان ایرانی
قالب: الکترونیک رایگان و چاپی

 

سال نشر :
1396
صفحات کتاب :
128
کنگره :
‏‫‬‮‭PIR7934‭‬
دیویی :
8فا3/62
کتابشناسی ملی :
6004829
شابک :
‭978-964-320-162-3‬

کتاب های مشابه مدیر مدرسه