کتاب مفاهیم و تکنیک های ضروری شیمی محاسباتی(بخش اول) نوشته جناب آقای فضل اله عشقی و سرکار خانم حمیرا عشقی منتشر شده در نشر متخصصان است.در این کتاب نویسنده قصد دارد مفاهیم و تکنیک های ضروری در انجام محاسبات برای پیش بینی اتفاقات رخ داده دز واکنش های شیمیایی را بیان کند. اولین نکته ای که یک پژوهشگر در این حوزه باید بداند، این است که با مفهوم مدل و مدل سازی آشنا شود.
در فصل اول این کتاب تمام مفاهیم برای ساخت یک مدل موفق شیمیایی آورده شده است. در فصل های بعدی قسمت های مختلف این نرم افزار و نحوه کار با آن آورده شده است. یکی از مواردی که در شیمی محاسباتی بایستی مد نظر داشت مسئله زمان می باشد. تمام محقیقن تلاششان بر این است که با کاهش زمان محاسبات هزینه تحقیقات خود را کاهش دهند. بنابراین انواع محاسباتی که با این نرم افزار می توان در مدت زمان کم انجام داد بیان شده است.
یکی دیگر از مسائلی که باید مد نظر داشت این است که بایستی از درست بودن مدل طراحی شده اطمینان حاصل کرد. در این کتاب تکنیک هایی که پژوهشگر را به این توانایی می رساند، آورده شده است. علاوه بر این، آنالیز تمام مسائل خروجی در هر قسمت با جزئیات ذقیق آورده شده است. در انتهای هر فصل برای اینکه پزوهشگر بتواند تمام مفاهیم را در مورد مولکولهای متنوع بکار ببرد، مثال هایی گنجانده شده است. همچنین نحوه بهینه سازی هندسی مولکول ها با مفاهیم و نکات مورد نظر آورده شده است. پژوهشگرانی که این نرم افزار را به عنوان نرم افزار مورد علاقه برای انجام تحقیقات خود استفاده کرده اند، قطعا در حین کار با خطاهایی مواجه خواهند شد. این نکته در حین نوشتن این کتاب مد نظر قرار داده شده است و خطاهای احتمالی و همچنین نحوه رفع این خطاها با جزئیات آورده شده است.
این کتاب دارای دو بخش بوده که در آینده نزدیک بخش دوم را چاپ خواهیم کرد. امید است این کتاب بتواند راهنمای خوبی برای بسیاری از محققین به خصوص رشته های داروسازی، شیمی، فیزیک، مهندسی شیمی، مهندسی مواد و در بسیلزی از حوزه ها باشد.
در زمان های گذشته برای تصویرسازی ذهنی مولکول ها از تصاویر دوبعدی استفاده می شد؛ بعدها با پیشرفت علوم دانشمندان توانستند با استفاده از مدل گوی و میله نمایش سه بعدی موفقی از مولکول ها به نمایش بگذارند. اما تمام این پیشرفت ها نتوانست نمایشی از پیش بینی واکنش ها و اتفاقاتی که حین انجام واکنش های شیمیایی رخ می دهد به نمایش بگذارند، و این یک چالش بزرگ برای بسیاری از دانشمندان بود تا قبل از انجام آزمایش های تجربی و آزمایشگاهی، بتوانند اتفاقات و مسائلی که حین انجام واکنش رخ می دهد را ببینند.
با پیشرفت علوم کامپیوتر بسیاری از شیمیدانان به فکر طراحی یک آزمایشگاه محاسباتی افتادند تا با کمک دانشمندان سایر علوم به این مهم دست یابند و به نوعی شیمی محاسباتی را بر پایه قوانین شیمی فیزیک و شیمی کوانتومی بنا نهادند. این موضوع باعث طراحی بسیازی از نرم افزارها در این حوزه شده است. یکی از نرم افزارهای قدرتمند در این زمینه نرم افزار محاسباتی گوسین می باشد که با دقت و صحت بالایی محاسبات را انجام می دهد.