کتاب بازار سرمایه اسلامی، نوشته ی سید عباس موسویان می باشد و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز آن را منتشر کرده است. کتاب بازار سرمایه اسلامی در سه بخش اصلی با عناوین مبانی نظری بازار سرمایه اسلامی، ابزارهای مالی متعارف، ابزارهای مالی اسلامی است.
از آنجا که بازار سرمایه سنتی و ابزارهای به کار رفته در آن بازار به طور عمده بر اساس مبانی ارزشی و حقوقی نظام سرمایه داری می باشند با مبانی ارزشی و حقوقی اسلام سازگار نیستند.
بر این اساس ضرورت دارد اساتید مالی اسلامی با روش دقیق اجتهادی اصول، مبانی بازار سرمایه و ابزارها را بررسی کرده، دیدگاه اسلام بر جواز یا عدم جواز استفاده از آنها را اعلام و زمینه را برای طراحی بازار سرمایه ای اسلامی فراهم کنند.
کتاب بازار سرمایه اسلامی در همین راستا توسط اساتید ارجمند به نگارش درآمده است.
بورس اوراق بهادار به عنوان مهم ترین نماد متشکل بازار سرمایه کشور، پس اندازهای ریز و درشت، کوتاه مـدت و بلندمـدت جامعـه را جـذب کرده، به سمت طرح های مفید و مولّد اقتصادی هدایت می کند؛ بدیهی اسـت هرچـه ابزارهای مالی مورد استفاده در این بازار تنوع بییشتر داشته باشند که بتوانند به هدف ها، سلیقه ها و روحیات متنوع صاحبان پس انداز و متقاضیان وجـوه پاسـخ مثبت دهند، زمینه مشاراکت افراد بییشتر را فراهم کرده و موجب رونـق بیشـتر اقتصاد خواهند شد، بر این اساس طراحان و شرکت کنندگان در بازارهای مـالی می کوشند با نوآوری های خود به تنوع ابزارهـای مالی بیفزایند، بـه طـوری که امروزه صدها ابزار و شیوه برای تجهیز و تخصیص منابع مالی وجود دارد.
کتاب بازار سرمایه اسلامی در سه بخش اصلی با عناوین زیر به بررسی بازار سرمایه می پردازد:
مبانی نظری (فقهی و اقتصادی) بازار سرمایه اسلامی
ابزارهای مالی متعارف (سنتی)
ابزارهای مالی اسلامی (صکوک)
مطابق تعالیم اسلام به ویژه آیات متعددی از قرآن، دین اسلام دینی جهان شمول و برای همه انسان هاست و از منظر گستره آموزه ها، کامل ترین ادیان و پیامبرش خاتم النبیین است و مسئولیت هدایت بشر در عرصه های مختلف زندگی و رساندن او به کمال مقصود را به عهده دارد؛ بر این اساس انتظار می رود در عرصه مسائل اقتصادی نیز همراه با پیشرفت علم و تکنولوژی و پدیدار شدن نیازها و روابط اقتصادی و مالی جدید نقش هدایتی خود را ایفا کند و با ارائه راهکارهای مناسب و روابط حقوقی مجاز، زمینه ساز پیشرفت و ترقی اقتصادی مسلمانان بوده و آنها را از افتادن در راه های انحرافی و تخریب کرامت انسانها باز دارد. یکی از مباحثی که امروزه اندیشمندان مسلمان به جد دنبال آن هستند شناسایی موضع اسلام در قبال معاملات جدید مالی و ابزارهای نوپیدای اقتصادی است.
محصور نکرده و همه قراردادهای عقلایی را با رعایت معیارها و ضوابطی جایز می داند، بلکه فراتر از این با ارائه خطوط کلی اندیشمندان را به تفکر و تأمل و طراحی ابزارهای نوین مالی و ابداع قراردادهای متناسب با عصر و زمان خود فرامی خواند.
در این فصل دیدگاه کلی و بنیادی فقه اسلام در مواجهه با معاملات و قراردادهای مالی ابتدا از منظر صحت و بطلان سپس از نظر لزوم با جواز تبیین میشود. بررسی این مسئله از این رو ضرورت دارد که امروز به صورت پیوسته شاهد طراحی ابزارهای مالی جدید هستیم که برخی از آنها در قالب قراردادهای مرسوم نمی گنجد و برخی از منظر شیوه عملیاتی، با ساختار رایج این قراردادها سازگاری ندارد بنابراین شایسته است دیدگاه فقه اسلامی در مواجه با قراردادهای مالی جدید و شیوه های عملیاتی جدید قراردادهای مرسوم از منظر صحت و لزوم تبیین شود.
نسخه الکترونیک کتاب بازار سرمایه اسلامی را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس در کتابخوان فراکتاب به مطالعه آن بپردازید.
مشخصات کتاب بازار سرمایه اسلامی در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی |
نویسنده: | سید عباس موسویان |
تعداد صفحه: | 819 |
موضوع: | مدیریت بازار |
قالب: | الکترونیک |