کتاب تاریخ اسلام در اندیشه محمد عابد جابری نوشته سیدمحمدعلی نوری و منتشر شده توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است. این کتاب با هدف بررسی اندیشههای جابری در تشریح ساختار و بنیان و فرهنگ و تمدن اسلامی و چگونگی شکلگیری آن تهیه و تدوین شده است.
اگر بخواهیم شناخت بهتری از بیداری اسلامی بهدست آوریم، باید شناخت صحیحی از اندیشمندان مسلمان معاصر عرب داشته باشیم. شناخت اندیشمندان معاصر عرب ما را به دریافت درستی از ریشههای بیداری اسلامی و شناخت بخشهای مهمی از این پازل مبهم یاری خواهد کرد.
محمدعابد الجابری یکی از این اندیشمندان است که برای ما ایرانیان ناشناخته بوده و علیرغم شهرت او در جهان اسلام هنوز اطلاعات کمی از او داریم. جای خالی قرائتهایی از افکار و آثار او دیگر اندیشمندان معاصر عرب در محافل فکری ما احساس میشود.
در این کتاب به بررسی و تبیین اندیشههای جابری در تشریح ساختار و بنیان و فرهنگ و تمدن اسلامی و چگونگی شکلگیری آن است.
معرفی محمدعابد جابری
محمدعابد الجابری شخصیتی موفق در جهان اسلام میباشد. وی با ارائه آثار فراوان توانست نظرها را به خود جلب کند. شهرت عمده جابری به سبب ارائه پروژه مهم او به نام«نقد العقل العربی» است.
محمدعابد الجابری استاد فلسفه و تفکر اسلامی در دانشکده ادبیات رباط، در سال1936دیده به جهان گشود. دیپلم عالی خود در فلسفه را در سال1969 و سپس دکتری دولت در فلسفه را در سال 1970 از همان دانشگاه دریافت نمود. زبان مادری او عربی است و به زبان فرانسه و انگلیسی مسلط است.
کتابهای زیادی از او منتشر شده است که در نقد فرهنگ عربی_اسلامی، تحولی ایجاد کرده است. از کتابهای مهم او میتوان: نحن والتراث قرائات معاصره فی ترائنا الفسفی (1980)، العصبیه و الدوله، معالم نظریه خلدونیه فی التاریخ العربی الاسلامی(1971)، تکوین العقل العربی (نقد العقل العربی1) بنیه العقل العربی (نقد العقل العربی2 )، العقل سیاسی العربی (نقد العقل العربی3)، العقل الاخلاقی العربی (نقد العقل العربی49) مدخل الی القرآن للتشکیک فی الاسلامه القرآن من التحریف و... نام برد.
جابری توانست در مجموعه نقد و نظر عربی مفاهیم اساسی و سازندهای را که در ساخت فرهنگ و تمدن اسلامی از عصر تدوین تاکنون نقش داشته است را تشریح و تببیین نماید و سپس به نقد این مجموعه بپردازد در ادامه وی به عقل سیاسی و عقل اخلاقی پرداخت.