کتاب جنبش اخوان المسلمین، اثر عبدالله فرهی از سلسله کتابهای مرکز پژوهشهای جوان وابسته به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.
این اثر توسط مولف خود به معرفی جنبشی مؤثر و شناخته شده در جهان اسلام می پردازد. اخوانالمسلمین بزرگترین و سازمان یافتهترین جنبش اسلامی طی عصر حاضر در جهان اهل سنت میباشد.
این جنبش علاوه بر مصر که مهد این جنبش بود، توانست در سوریه، لبنان، فلسطین، سومالی، سودان، اردن، مراکش، عراق، فرانسه، بحرین، هند و مغرب در فاصله فقط بیست سال از زمان تأسیس، شعبههایی ایجاد کند و به ایجاد و گسترش جنبشهای اسلامی در آن کشورها کمک نماید و از نظر فکری و ایدئولوژی بر آنها تأثیر گذارد.
کتاب جنبش اخوان المسلمین، ضمن آشنایی با علل و عوامل پیدایش این جنبش، شناسایی اجمالی نظام سازمانی آن و موضوعاتی از قبیل جایگاه رهبری، معرفی شعبه های جنبش و همچنین جایگاه طبقاتی و ساختار داخلی نظاممند آن نیز صورت میپذیرد. این کتاب در قالب دو بخش و یک نتیجهگیری تنظیم شده است:
بخش اول با عنوان «علل و عوامل پیدایش جنبش اخوان المسلمین» و دارای سه فصل می باشد که عبارتند از: یک: «هویت شرقی، شرق مستعمراتی در برابر غرب استعمارگر» دو: «هویت دینی، اسلام و هویت اسلامی حاکم بر اندیشه اخوان المسلمین» سه: «هویت ملی، مسائل، معظلها و بحرانهای درون جامعۀ مصر»؛
بخش دوم با عنوان «علل و عوامل گسترش جنبش اخوان المسلمین» و دارای دو فصل میباشد که عبارتنداز: یک: «ساختار تشکیلاتی اخوان المسلمین»، دو: «جایگاه طبقاتی و حزبی اخوانالمسلمین».
شروع جریان اسلامگرایی و تجدید فکر دینی بیش از هر شخصیت دیگری با نام سیدجمالالدین اسدآبادی قرین است؛ حتی برخی از او بهعنوان مؤسس و بنیانگذار پاناسلامیسم یاد میکنند.
یقیناً مهمترین شکل اسلامیسم توسط او و مکتبی که ایجاد کرد، تشریح کرد. او با مسافرت با کشورهای متعددی همچون ایران، افغانستان، هند، عراق، مصر، فرانسه و ترکیه سهم بسزایی در احیای فکر دینی و بیداری اسلامی ایفا نمود؛ اما این تأثیرگذاری سیدجمال، بیش از هر جای دیگری در مصر تأثیر نهاد و این رویکرد توسط شاگردان وی در مصر پیگیری شد و در تمام جهان سالام تأثیر نهاد و این رویکرد توسط شاگردان وی در مصر پیگیری شد و در تمام جهان اسلام تأثیر نهاد.