کتاب غیبت و حیرت اثر محمود مطهرینیا؛ به موضوعات اثبات غیبت، ویژگیهای عصر غیبت، فرجام غیبت و ارتباط با امام عصر در زمان غیبت و وظایف ما در زمان غیبت و غیره میپردازد، که هر کدام از مطالب به نحوی با موضوع حیرت در سه علم کلام، تاریخ و حدیث ارتباط پیدا میکند.
عصر حیرت در اصطلاح به دورهای گفته میشود که شیعیان برای نخستینبار غیبت امام (عج) را تجربه کردند و به رغم وجود و بیان روایات معصومان پیشین (ع) دچار حیرت و آشفتگی شدند.
کتاب حاضر میان رشتهای با استفاده از منابع تاریخی و حدیثی است. با مطالعه کتاب غیبت و حیرت میتوان خودسازی دوباره داشت از باورها، نسبت به موضوع مهدویت.
گفتار دوم: وضعیت فکری جامعه در دوره دوم عباسی.
آنچه به لحاظ (وضعیت فکری) در این دوره در خور توجه و تأمل است، تغییر خطمشی فکری متوکل از (اعتزال) مذهب رسمی دولت-به مذهب (اهل حدیث) و چرخش آشکار سیاست سرکوبی معتزله و شیعیان و حمایت از اهل حدیث است که غالب اهل سنت را تشکیل میدادند.
معتزله از واژه (اعتزال) به معنای (کناره گیری) و (دوری جستن) گرفته شده و در کاربرد دانش فرقهشناسی عنوان یکی از مشهورترین مکاتب کلامی و روشهای فکری است که در نیمه نخست قرن دوم هجری توسط واصلبنعطا (م 131 ه) در بصره بنیان نهاده شد.. .