کتاب عدالت اجتماعی نوشته نجمه کیخا می باشد. عدالت اجتماعی دفتر سیام از مجموعه چلچراغ حکمتاست. این مجموعه، اندیشهها و نظریات استاد شهید، مرتضی مطهری را برای نسل جوان مشتاق به اندیشههای این مرد بزرگ گردآوری کرده است.
علامه شهید مرتضی مطهری، بهعنوان یک چارچوب فکری جامع، معتدل، سالم، عقلانی و قوامبخش، میتواند جوان امروز و فردای ما را به مسیری مطمئن رهنمون سازد. اصالت، خلاقیت، انصاف، اتقان، رسایی قلم، روانی متن، پاسخ به نیازهای زمانه، ارائهٔ یک منظومه فکری منسجم، نقد منصفانه و دفاع قاطعانه از یافتهها و مواضع فکری خویش، از شاخصههایی است که اندیشههای علامهٔ شهید را دوام و جلا بخشیده است.
در بیان تعریفهای عدالت، اعطای حقوق، بهعنوان یکی از جامعترین تعاریف عدالت اجتماعی دانسته شد که بر دو اصل مبتنی است: «حقوق و اولویتها» و «استعداد بشر در استخدام اندیشههای اعتباری» که نوعی الزام به رعایت حقوق ایجاد میکند.
این معنا از عدالت، ناشی از خصوصیتی ذاتی در بشر است که ناچار است یک سلسله اندیشههای اعتباری استخدام کرده، بایدها و نبایدها بسازد و حسن و قبح انتزاع کند. وقتی گفته میشود حقوق، اعتباری است، به این معنا است که هیچ موجودی به خودی خود چیزی را وضع نکرده است.
برای نمونه نمیتوان حق رئیس بودن یا مالک بودن را برای خود وضع کرد، بلکه این حقوق را اجتماع به انسان میدهد. دسترنج فرد زمانی بهعنوان حق او محسوب میشود که اجتماع آن را تأیید کند و ناحق یا نامشروع نداند. بنابراین هنگامی که گفته میشود شخصی حق دارد، در واقع به این معنا است که او دارای این حق شمرده شده است و یا اجتماع چنین حقی را برای او تأیید میکند.