کتاب طلبه تمدنگرا اثر حبیباله بابائی است که در کانون اندیشه جوان منتشر و به بازار کتاب ارائه شده است.
کتاب طلبه تمدنگرا، اثری ترویجی برای طلاب است که شاخصها و ویژگیهای تمدنی در زیست و هویت طلبگی را بدانند و چه بسا آن را در سیره و سلوک خود پیاده کنند. بیشک طلبههای تمدنگرا رسالتی بزرگتر و اثری عمیقتر در دنیای امروزشان خواهند داشت؛ اهمیت موضوع از آن رو است که طلبهها به رغم انگیزههای ایمانی و انقلابی خود و به رغم رشد و ترقیِ جهانی برخی از آنها، تصویر و تعریف روشنی از طلبۀ تمدنگرا ندارند و این موضوع اساساً در جایی و یا در نوشته و کتابی برای آنها ترسیم نشده است. چنین کتابی میتواند زمینهای باشد برای تدریس این قبیل از مقولات در نظام آموزشی حوزهها و برای نهادینه کردن این شاخصها در نظام تربیتی طلاب علوم دینی.
طبق دیدگاه نویسنده کتاب، رویکرد کلی این نوشته تمدنی بوده و تلاش کرده برخی از شاخصها و ویژگیهای تمدنی که مناسب زیست طلبگی است را بیان کند و آن را بر عالم طلبگی تطبیق نماید. محورهای بحث در این کتاب ذکر شاخصهای مدرن و شاخصهای قرآنی در موضوع تمدن و آنگاه فهرست و توضیح شاخصهای رویکرد تمدنی و بینش تمدنی در طلبههای تمدنگراست. علاوه بر ذکر این شاخصها، به محورهای ذیل هم اشاره شده است: تفسیر تمدنی از مقولات دینی، تفسیر الهیاتی از امور تمدنی، رویکرد تمدنی در میان علمای اسلام (نمونهها)، تمدن اسلامی و حوزۀ علمیه، حوزۀ علمیۀ معاصر و مؤلفههای تمدنی آن، چالشها برای طلبههای تمدنگرا.
هرچند در مورد حوزه و روحانیت و همین طور هویت صنفی روحانیت و زیست طلبگی کتابهایی نوشته شده است، ولی در مورد طلبه تمدنی و معانی و شاخصها، به نظر میرسد این نخستین کتابی است که میتواند زمینه را برای تألیف کتابهای بهتر و مؤثرتر فراهم کند.
طلبه تمدنگرا در هویت طلبگیاش برخوردار از بینش و نگرش کلان است. از اسلام و قرآن فهم اجتماعی و کلان دارد، رخدادهای بزرگ جهانی و رخدادهای تمدنی در جهان امروز را رصد کرده است و آن را از منظر دین و جهانبینی دینی تفسیر و تبیین میکند. در تبلیغ گفتمان دینی و اخلاقی خود به یک زمان و مکان خاص بسنده نمیکند و آنگاه در مرحله اقدام و کنشگری هم در مقیاس یک تمدن عمل مینماید و در مقیاس یک تمدن نیز موجسازی نموده و دست به تغییرات بزرگ میزند.