کتاب شیخ شادیاخ اثر علی نوازنی در انتشارات کلید پژوه به چاپ رسیده است. این کتاب، اندیشههای اجتماعی عمر خیام را با روش تفسیری هرمنوتیک گادامر بررسی جامعهشناختی کرده است.
و این کتاب، روش تفسیری هرمنوتیک گادامر را برای بررسی خود انتخاب کرده است. در توضیح هرمنوتیک باید گفت نظریه و قواعد روشمند تفسیر متن را علم تأویل یا تأویلشناسی یا هرمنوتیک میگویند.
هدف از علم تأویل، کشف پیامها، نشانهها و معانی یک متن یا پدیده است. علم تأویل یا هرمنوتیک به مطالعۀ اصول تعبیر و تفسیر متون، بهویژه متون ادبی، دینی و حقوقی میپردازد.
به موازات پیچیده شدن زندگی انسانی نمادها، به ویژه نمادهای مکتوب، سیطره و احاطه روزافزونی بر زندگی انسانی پیدا کرده است. از آنجا که نمادها از یک سو، انسان را به جهانی که به میانجی نمادها به بیان درآمده است، فرا می خواند و از سوی دیگر، همواره دال های صریح و فاقد پیچیدگی معنایی نیستند، انسانها ناگزیر برای راه یافتن به جهان مکنون نمادها، دست به تأویل می زنند.
علم هرمنوتیک، در یک نگاه، دانشی برای فهم نمادهای مکتوب به شمار می آید و می کوشد از طریق کشف قواعد و ضوابط درست تأویل معانی و مدالیل، نمادها را آشکار نماید. این علم در دستگاه فکری هایدگر و گادامر، دچار تحول بنیادین شد و به جای «متعلق فهم» خود «فهم» به مسئله و موضوع هرمنوتیک بدل شد. در این نوشتار، در ضمن بررسی اجمالی تحول هرمنوتیک از معرفت شناسی به هستی شناسی هایدگر و گادامر، سعی شده است اجمالی از آرای گادامر به عنوان یکی از برجسته ترین متفکران این عرصه بررسی، تبیین و سپس نقد گردد.