در تاریخ معاصر ایران حادثه ای به اهمیت وقوع انقلاب اسلامی وجود ندارد. پدیده انقلاب اسلامی را نمی توان فقط جابه جایی قدرت میان حاکمان دانست؛ حادثه ای که فقط سلسله ای سقوط کند و جای خود را به قدرتی دیگر بدهد. تأثیر شگرف این انقلاب بر مناسبات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مردم ایران، در تاریخ این کشور بی نظیر بوده است؛ ورود مردم به صحنه سیاست و دخالت مستقیم آنان برای به زیر کشیدن نظام شاهنشاهی، برقراری نظام جمهوری اسلامی و دیگر نهادهای حکومتی با رأی مردم، به دست آوردن استقلال و نفی دخالت قدرتهای بزرگ در امور کشور، رسیدن به آزادیهای مدنی و پایداری و جان فشانی آنان برای حفظ انقلاب اسلامی.
با تشکیل دفتر ادبیات انقلاب اسلامی در حوزه هنری، واحد تدوین تاریخ انقلاب اسلامی باهمکاری گروهی از پژوهشگران، تدوین مجموعه کتابهای مرجع روزشمار انقلاب اسلامی را آغاز کرد.
روزشمار انقلاب اسلامی مجموعه ای است که به گزارش توصیفی وقایع انقلاب اسلامی از اول فروردین 1356 تا 22 بهمن 1357 (22 ماه و 22 روز) می پردازد. منابع این روزشمار شامل نشریات همان دوره (1357-1356) و نشریات بعد از انقلاب می شود که به حوادث و وقایع آن دوره پرداخته بودند؛ کتابهایی که از همان دوره تاکنون در ارتباط با تحولات دوره زمانی مورد نظر در داخل و خارج از کشور منتشر شدند. علاوه بر آن، بولتنهای عادی و محرمانه خبرگزاری پارس و بولتن محرمانه رادیو و تلویزیون ملی ایران، اسناد مراکز امنیتی و انتظامی نظیر ساواک، شهربانی و ژاندارمری و فرمانداریهای نظامی مناطق گوناگون و خاطرات اشخاص به این مجموعه اضافه شد.
برای انعکاس نگاه خارجیان به انقلاب اسلامی، مطالب برخی از کتابهای منتشر شده در خارج از ایران و نشریات غربی نیز پس از ترجمه و برگه نویسی به بانک اطلاعات افزوده شد. در مجموع از بیش از دویست نشریه داخلی و خارجی و بیش از 1500 کتاب چاپ داخل و خارج کشور برگه نویسی شد که حاصل آن بانک اطلاعاتی با حدود 220 هزار برگه اطلاعاتی شامل اخبار آشکار و پنهان این دوره از تاریخ معاصر ایران است.
شاه: محمدرضا پهلوی تقریباً از معادلات سیاسی ایران حذف شده بود، رادیو لندن در 15 بهمن 1357 در برنامهای اعلام کرد شاه که اینک در مراکش بسر میبرد، در مصاحبهای با روزنامه فرانسوی فیگارو گفته است فکر نمیکنم ایران را برای همیشه از دست داده باشم و به نظرم در میان رهبران و روحانیون شیعه و نیز در میان مردم «اکثریتی خاموش» وجود دارند که سیاست صبر و انتظار را در پیش گرفتهاند تا ببینند پس از بازگشت آیتالله خمینی اوضاع چگونه تحول پیدا میکند. شاه در این مصاحبه افزود: «شاید اقدامات من در نوسازی ایران بیش از حد سریع و رادیکال بودهاست و مورد حمایت توده مردم قرار نگرفتهاست.»
شاه ادعا کرد که نباید با انقلاب و هرج و مرج جلو توسعه گرفته شود. او در پایان این مصاحبه از خبرنگار فیگارو پرسید آیا باید برای تطهیر و پاکسازی کشور به قرون وسطی و یا اصول اسلام بازگشت؟
نظامیان و ساواک: با ورود امام خمینی به کشور و انتخاب مهدی بازرگان به نخستوزیری دولت موقت و حضور میلیونی مردم در خیابانها، ارتش حضور کمرنگی در سطح شهرها داشت. سران انقلاب نیز از کانالهای گوناگون به مذاکره با سران ارتش پرداختند.