نگاه کلی این است که در علم درایه از اقسام حدیث و کیفیت تحمل و نقل حدیث و چگونگی ثبوت عدالت و ضبط راویان حدیث و الفاظی که در جرح و تعدیل راویان استعمال میشود و همچنین درباره طبقات روات و مشایخ و مطالبی از این قبیل بحث میشود.
از همینرو باتوجه به اهمیت جایگاه مباحث درایه الحدیث، کتاب«درایه الحدیث کاربردی» نوشته حضرت حجتالسلام و المسلمین محمدحسن ربانی(دام عزه) در راستای تبیین جایگاه احادیث توسط انتشارات حوزه علمیه خراسان منتشر گردید.
مسند
تعریف مرسل مبتنی بر شناخت مسند میباشد. روایتی را گویند، که سلسله سند آن بهطور کامل ذکر شده، بدین معنی که نه از سلسله سند آن راوی ساقط شده، تا مرسله باشد، و نه اینکه قائل آن مشخص نباشد، تا مقطوعه و موقوفه باشد، و نه اینکه بهصورت اضمار ذکر شده، تا مضمره باشد. مسند در مقابل مرسل و معضل و مقطوع و موقوف و مضمر قرار میگیرید، و به آن متصل و موصول نیز گفته میشود. اگرچه به روایت مضمر و موقوف اطلاق مسند صحیح میباشد. یعنی سلسه سند آن ذکر شده، ولی مسند واقعی همان حدیثی است،که علاوه بر ذکر سند قائل نیز مشخص باشد، و موقوف نباشد.
ولی در اصطلاحات علماء و عبارات فقها به روایت مضمره و مقطوعه نیز مسنده اطلاق شده، ولذا محققین علم درایه مضمره و مقطوعه را از اقسام مسنده دانستهاند.