کتاب گنج بیرنج، اثر علی سبحانیثابت؛ در چهار فصل به نگارش درآمده که در فصل اول، پس از مرور مفهوم بازاریابی به صورت کلی سراغ مفهوم بازاریابی شبکهای و فرایندهای آن میرود. سپس در فصل دوم با توجه به اطلاعات موجود که البته بسیار اندک است، وضعیت بازاریابی شبکهای در ایران را بررسی میکند. فصل سوم به تحلیل اقتصادی بازاریابی شبکهای میپردازد و در ادامه، ابعاد فقهی بازاریابی شبکهای در ذیل مباحث اقتصادی آورده میشود. فصل چهارم به مهمترین بخش این کتاب، یعنی تحلیل اجتماعی بازاریابی شبکهای اختصاص دارد.
فصل سوم: تحلیل اقتصادی بازاریابی شبکهای
شرکتهای بازاریابی شبکهای مبتنی بر وجود زنجیره بیپایان برای استخدام و جذب توزیع کنندگان، طرحهای درآمدزایی مبتنی بر استخدام و جذب اعضای جدید، تفوق افراد بالای شبکه و ایجاد انگیزه برای خرید اعضای شبکه است.
۳-۱. زنجیره بیپایان جذب بازاریاب
یکی از ویژگیهای بازاریابی شبکهای که مبتنی بر طرحهای درآمدزایی است، اهمیت زیر مجموعه برای کسب سود بیشتر است. هر بازاریاب در صورت داشتن زیر مجموعههای بیشتر، ظرفیت درآمدی بیشتری دارد. افراد بیشتر زیر مجموعه به معنای فروش بیشتر و کسب پاداش بیشتر است. طرحهای درآمدزایی مبتنی بر زنجیره فروش بیپایان هستند؛ زیرا انتهای شبکه مشخص نیست. این ساختار و طرح درآمدزایی مبتنی بر آن، فرض میکند با بازاری بکر و بدون رقیب و نامحدود مواجه است در حالی که واقعیت این گونه نیست. در ساختاری دودویی، هر بازاریاب باید دو نفر را جذب کند. در این ساختار، در سطح ۳۲ جمعیت مورد نیاز برای جذب در ساختار، فراتر از جمعیت کره زمین خواهد بود. در دیگر ساختارهایی که هر فرد میتواند بیش از دو نفر را جذب کند، اشباع بسیار سریعتر رخ میدهد.
بازاریابی شبکهای ترفندی ریاضی است؛ زیرا با توقف زنجیره گسترش هرم و رسیدن به نقطه اشباع، کسانی که در سطح پایین هرم قرار دارند یا درآمدی کسب نمیکنند یا درآمد ناچیزی کسب میکنند.. .