نظر شما چیست؟

کتاب فلسفه جنگ نوشته ی سیاوش نصرت پناه می باشد و توسط انتشارات دانشگاه امام حسین (ع) منتشر و روانه بازار کتاب شده است. در این کتاب در طول تاریخ اشارە شده است و انواع جنگ ها معرفی شده و سپس اندیشه ها و نظریه های فلسفی مرتبط با جنگ مطرح می شود.

معرفی کتاب فلسفه جنگ

در تاریخ فلسفه، فیلسوفان بیشتر درباره جنگ بد می گویند و جنگ را تخریب کننده و رویدادی دلخراش می دانند. آنان از جنگ با پیامد های منفی و کاری بدون در نظر گرفتن انسانیت و حتی ابلهانه یاد می کنند. بعضی فیلسوفان حتی از کسانی که طرفدار جنگ هستند انتقاد کرده و سعی کرده اند پیامد های منفی این کار را گوشزد کنند. اما فیلسوفانی نیز هستند که ممکن است طرفدار جنگ باشند و به آن نظز مثبتی داشته باشند. 
وقتی فیلسوفی درباره جنگ می نویسد بیشتر سعی می کند معنی جنگ چیست؟ چرا انسان ها جنگ راه می اندازند؟ از نظر اخلاقی جنگ توجیح می شود؟ و… را توضیح بدهند. فیلسوفان بر این باورند که جنگ توجیه ندارد انسان ها جنگ را به صورت ارادی به راه می اندازند و اگر در جنگ قرار بگیری و یا نگیری اجتناب ناپذیر است. در تمام جنگ ها اعم از جنگ هسته ای جنگ سیاسی جنگ معاصر و… عنصر های مشترکی را می توان یافت که این موضوع نشان از ادراک کلی از جنگ ارائه می دهد.
در همین راستا کتاب فلسفه جنگ به بررسی نظریات این فیلسوفان و اندیشمندان جهان پرداخته است.

خلاصه کتاب فلسفه جنگ

در نظریه جنگ عده به طور کامل مخالف با جنگ هستند و آن را غیر قابل توجیه می دانند حتی اگر جنبه دفاعی داشته باشند و حاضرند هرگونه تحمیل را پذیرا باشند و گویند جنگ تنها خشونت است. اما عده ای نیز جنگ را حداقل برای دفاع می پذیرند و آن را مقدمه ای برای صلح می دانند اما مخالفان این نظریه صلح را به هرشکل باشد می پذیرند. بنابراین نظریه جنگ به دو صورت دفاعی و تهاجمی تقسیم می شود و هرگونه جنگی نیازمند تفکر و ارائه نظر می باشد.
در کتاب فلسفه جنگ، نخست به جنگ ها در طول تاریخ اشارە کوتاهی شده است و در ادامه، انواع جنگ ها به صورت گذرا معرفی شده و سپس اندیشه ها و نظریه های فلسفی مرتبط با جنگ مطرح می شود که در آن، دیدگاه های بزرگانی از هراکلیتوس و سن تزو (دوران پیش از میلاد) تا هانتینگتون و فوکو (در عصر حاضر) و آرای فیلسوفان اسلامی از خواجه نصیر و فارابی تا حضرت امام خمینی(ره) ارائه و سعی شده است تا مجموعە جامعی از دیدگاه های بزرگترین و تاثیرگذارترین اندیشمندان و فیلسوفان و نیز دیدگاه های مکاتب عمده در خصوص فلسفه جنگ، فراهم آید.

بحث جهاد و انواع آن از نظر متفکران، مراجع و فقهای شیعی (از شیخ صدوق و شیخ مفید تا علما و مراجع تقلید دوران حاضر) فصل بعدی کتاب را تشکیل می دهد که ناظر به دیدگاه های گاهی متفاوت، آن ها در خصوص جنگ و دفاع است. بیان فلسفە جهاد در آیات قرآن کریم و نیز روایات اهل بیت(ع)، دو فصل دیگر کتاب را تشکیل داده اند که با استفاده از معتبرترین تفاسیر و شرح های موجود انجام و تلاش بر آن بوده تا به صورتی مشروح و جامع (که حجم درخور توجهی از کتاب را همین دو فصل دربر گرفته است) بتواند قطره ای از دریای بی کران این معارف را مطرح کند. فصل آخر اختصاصا به دیدگاه های امام خمینی(ره) پرداخته و سعی دارد به صورتی مستند و با استفاده از منبع صحیفە امام خمینی(ره) اندیشه های ناب این متفکر، حکیم، فیلسوف، فقیه، سیاستمدار و عارف برجسته را که درحقیقت جزو نوادر عالم اسلام است مطرح کند.

فهرست کتاب

عناوین شش فصل کتاب فلسفه جنگ از قرار زیر است:
فصل اول: کلیات جنگ؛ نگاهی به جنگ ها درگذرتاریخ، تاریخ مختصرجنگ های ایران، انواع جنگ ها، جنگ های متعارف و نامتعارف و...
فصل دوم: اندیشه های فلسفی جنگ؛فلسفه جنگ در اندیشه متفکران، هراکلیوس، سن تزو، افلاطون، ارسطو، سیسرون و...
فصل سوم: جهاد در دیدگاه علمای شیعه؛ انواع جهاد دراسلام، جهاد ابتدایی، جهاد دفاعی، انواع دیگر جهاد، نظرات علمای شیعه دربارە جهاد ابتدایی و...
فصل چهارم: فلسفە جهاد در قرآن کریم؛ جهاد برای دفع کسانی که دشمنی و نبرد می کنند، جهاد برای دفع تجاوزکفاربه دین و سرزمین های اسلام، دفاع از کیان اسلام جهاد برای، جهاد برای مقابله با کسانی که آیین حق را نمی پذیرند و...
فصل پنجم: فلسفە جهاد در کلام معصومان (ع)؛ جهاد برای عزت و اقتداراسلام، جهاد برای پشتیبان و پشتوانه مردم بودن، جهاد برای عزت اسلام، جهاد برای دفع دشمنان خدا و...
فصل ششم: فلسفە جنگ و جهاد در دیدگاه امام خمینی(ره)؛ الف: فلسفە جنگ های حق ازدیدگاه امام خمینی(ره)، جنگ برای اطاعت امر خدا، جنگ برای حفظ اسلام، جنگ برای معنویت، جنگ برای اسلام و...

برشی از متن کتاب فلسفه جنگ

محاربه با خدا و رسول محاربه با اولیای آن دو یعنی مسلمانان است و محارب کس را گویند که خود را برای حرب مهیا کرده باشد به تهیه وسایل آن خواه در شهر باشد خواه در طرق و شوارع خارج از شهر؛ چنان که در مجمع این معنی را به روایات اهل بیت(ع) نسبت داده است. از حضرت باقر(ع) روایت شده است که کسی که در شب حمل سلاح کند، محارب است مگر آن که مرد باشد که به او سوءظن نشود و البته کسانی که در مقام محاربه با مسلمانان باشند، خواه برای قتل و غارت و خواه برای اغراض مفسدە دیگر، از ساعیان بر فساد در زمین هستند.

زیرا فساد برتر و بالاتر از قتل نفوس مسلمانان و نهب اموال و هتک اعراض آن ها نیست و پاداش این قبیل اشخاص آن است که به شمشیر کشته شوند یا به دار کشیده شوند یا یک دست و یک پا آن ها از راست و چپ برخلاف یکدیگر بریده شود یا نفی بلد گردند و از حوزە اسلام خارج شوند. گفته اند باید دست راست و پا چپ باشد و از قطع دست اکتفا شود، به بریدن چهار انگشت غیر از شست و پا باید طور بریده شود که پاشنه باق بماند؛ برطبق ظاهر آیه و حاصل جمع بین روایات.

به نظر حقیر حاکم مخیر است در اجرای هریک از این حدود، لکن به مناسبت تقصیر محارب و اقتضای مقام و مصلحت وقت باید عمل کند. برای مثال، اگر فقط مرتکب قتل شده باشند باید کشته شوند در صورتی که، مصلحت در اعلام حال آن ها بر مردم نباشد وگرنه، باید برا عبرت خلق آن ها را به دار بکشند و اگر فقط مرتکب سرقت شده باشند، باید دست و پای آن ها را ببرند و اگر مرتکب قتل و سرقت هر دو شده باشند، اول دست و پای آنها را ببرند بعد به دار بکشند. اگر مرتکب هیچ یک از قتل و سرقت نشده باشند، فقط سر راه را بر مردم گرفته باشند و مسلمانان را ترسانده باشند، آن ها را از بلاد اسلام خارج کنند؛ البته، اگر مصلحت در اخراج آن ها باشد وگرنه، حبس شوند تا به توبه آن ها اطمینان حاصل شود چون حبس هم یک نوع اخراج از حوزە اسلام است.

دانلود کتاب فلسفه جنگ

نسخه الکترونیکی کتاب فلسفه جنگ را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس آن را در کتابخوان فراکتاب مورد مطالعه قرار دهید.

دانلود کتاب فلسفه جنگ

مشخصات کتاب فلسفه جنگ در جدول زیر آورده شده است:

مشخصات
ناشر: دانشگاه جامع امام حسین (ع)
نویسنده: سیاوش نصرت پناه
تعداد صفحه: 602
موضوع: فلسفه و معرفت
قالب: الکترونیک

 

صفحات کتاب :
602
کنگره :
‫‬‮‭DSR1574/5‭‬
دیویی :
‫‬‮‭955/0842
کتابشناسی ملی :
7596011
شابک :
978-622-286-005-9
سال نشر :
1400

کتاب های مشابه فلسفه جنگ