کتاب تاملی بر حقوق سیاسی ملت ایران نوشته علی احمد پوربخوانی میباشد و انتشارات قانون یار آن را به چاپ رسانده است. این کتاب به تحلیل و بررسی یکی از پربحثترین حقوق مجامع مختلف میپردازد؛ حقوقی که در آن آزادیهای افراد و بشریت تعیین میشود و در صورت رعایت نشدن اصول آن توسط دولت، قیامهای مردمی به وجود خواهد آمد.
خواندن کتاب تاملی بر حقوق سیاسی ملت ایران به حقوقدانان، دانشجویان و افراد علاقهمند به موضوعات حقوقی پیشنهاد میشود.
حقوق و آزادیهایی که برای فرد در جامعه به وسیله حقوق موضوعه به رسمیت شناخته شده است را آزادیهای عمومی مینامند. آزادیهای عمومی مترادف با آزادیهای فردی است. (طباطبایی مؤتمنی، 1370:5) آزادیهای فردی را قدرتی میدانند که برای فرد شناخته شدهاست و به وسیله قانون، دستگاه قضایی و دولت تنظیم میشود. (ناصرزاده، 1373:22) آزادیهای عمومی و آزادیهای فردی معنایی یکسان دارند که در هر دو آنها قدرت عمومی یعنی دولت طیفی از حقوق را برای فرد در جامعه شناسایی کرده و بهرهمندی فرد را از این حقوق تضمین کرده است. آزادیهای عمومی یا آزادیهای فردی گستره وسیعی دارد و در برگیرنده آزادیهای مدنی و سیاسی و نیز آزادیهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی است.
آزادیهای مدنی و سیاسی آن دسته از آزادیها هستند که مانع دخالت دولت در حریم فردی میشوند و بدین ترتیب امنیت فرد و آزادی شخص در اندیشه، بیان، رفت و آمد، زندگی خصوصی، اعمال مذهبی و فعالیتهای اقتصادی را تضمین میکنند.
آزادیهای مدنی و سیاسی همچنین از حق مشارکت افراد در تعیین سرنوشتشان نیز پشتیبانی میکنند. (طباطبایی مؤتمنی، 1370:16) با این وجود آزادیهای مدنی و سیاسی برای بهرهمندی حقیقی انسانها از آزادی کفایت نمیکرد؛ زیرا تا نابرابریهای بسیار زیاد وجود داشت، در عمل امکان بهرهمندی افراد از آزادی نبود. با توجه به چنین وضعیتی آزادیهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی نیز برای برخورداری از آزادی ضرورت پیدا کرد. این آزادیها با دخالت دولت تحقق پیدا میکند و بدین معناست که دولت، دستکم امنیت مادی را برای فرد تأمین کند و به او امکان دهد که خود را از نیازهای اساسی زندگی همچون خوراک، مسکن، درمان و بهداشت رها سازد. در عصر حاضر، آزادیهای عمومی در برگیرنده هر دو دسته از آزادیهای مدنی و سیاسی (آزادیهای سنتی) و آزادیهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (آزادیهای نوین) است.