کتاب آموزش مفاهیم دینی همگام با روانشناسی رشد با موضوع اخلاق اسلامی و روان شناسی عمومی در امر آموزش، نوشته ی ناصر باهنر می باشد و توسط چاپ و نشر بین الملل نیز منتشر شده است.
تجربیات موجود و تحقیقات انجام شده در مدارس نشانگر آن است که مسأله آموزش دینی از وضعیت مطلوب برخوردار نبوده گاه با تأثیرات معکوسی نیز همراه گردیده است. چرا امروز جامعه ما دست به گریبان فساد و بی ایمانی بخش قابل توجهی از نسل جوان خود می باشد؟ به چه دلیل کلاس های دینی در مدارس هنوز جایگاه ویژه خود را نیافته اند؟ چرا اسلامی که در این کلاس ها بیان می گردد نمی تواند مشکلات دانش آموزان را پاسخگو باشد؟ چرا معلمان ما در بیان مسایل دینی تا به این حد دچار مشکل میباشند؟ و چرا آموزش اسلام در جامعه ما باید شاهد عقب افتادگی خود از آموزش سایر ادیان در دیگر جوامع باشد؟ و بسیاری از این قبیل پرسش ها که باید بخش عمده ای از پاسخ آن ها را در عدم شناخت ویژگی ها و روحیات دانش آموزان جستجو کنیم.
امروزه در دنیای علم تحقیقات وسیعی صورت می گیرد تا آموزش های دینی با توجه به یافته های روان شناختی شکل یابند و این یافته ها نیز به طور مستمر مورد بررسی قرار گرفته در آن ها اصلاحاتی صورت می پذیرد.
این نوشتار نیز در پی آن است که تبلیغ و آموزش معارف اسلامی را از دریچه تحقیقات انجام شده و مبانی علمی آن ها مطرح سازد و در حد توان ناچیز رسالت خویش را در خدمت به تعلیم و تربیت دینی انجام دهد.
این کتاب به دوره کودکی و محدوده سنی پنج تا دوازده سال به عنوان یک مرحله ویژه و حساس در حیات هر فرد اختصاص یافته است. حساسیت این مرحله تا آن جاست که در توصیف آن بیان شده: «کیفیت رفتار فرد راحتی در دوران سالمندی می توان در همان خردسالی پیش بینی کرد همان گونه که کودکی شخص سالمند را می توان از رفتارهای فعلی او تشخیص داد.»
امام صادق(ع) در این زمینه می فرمایند: «اگر (در سنین کودکی) آموخت، صالح و رستگار می گردد و گرنه دیگر خیری در او نیست.» همین اهمیت دوران کودکی موجب شده است تا این دوره مورد بررسی و مطالعه دقیق علوم مختلف قرار گیرد. این مطالعات نشان می دهد که در هر سنی از کودک چه انتظاری باید داشت و همچنین اولیاء و مربیان را یاری می کند تا کودکان را به رشد و تکامل طبیعی و سالم رهبری نمایند.
این کتاب در پنج فصل با توضیخات زیر به بررسی این مهم می پردازد:
در فصل اول با عنوان کودک کیست؟ برای آشنایی بیشتر با ویژگی های کودک، رشد و تکامل او از ابعاد گوناگون مورد بحث قرار می گیرد؛ چرا که این ابعاد کاملا با یکدیگر پیوستگی دارند و آگاهی بر مجموعه آن ها یک امر ضروری برای موفقیت در وظیفه تعلیم و تربیت هر مربی به شمار می آید.
در فصل دوم با عنوان مراحل رشد و تکامل درک دینی؛ دوره های مختلف رشد درک دینی و ویژگی های مربوط به آن ها مورد بحث قرار می گیرند تا مشخص گردد که در سنین مختلف، این تفکر بـر چـه پـایه هایی استوار است و محدوده توانایی های کودک در فهم مسایل مذهبی چگونه است. بدون چنین شناختی نمی توان برنامه ریزی صحیح و دقیقی در آموزش دینی داشت.
فصل سوم: درک کودکان و نوجوانان از مفاهیم دینی: با توجه به آخرین یافته های پژوهشی در ایران و نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده در سایر کشورهای جهان تنظیم گردیده است، به بیان درک کودکان و نوجوانان، از برخی مفاهیم دینی در سنین مختلف می پردازد تا مربی با این آگاهی، پای در دنیای تصورات کودکان بنهد و آموزش خود را به سمتی سوق دهد که خامی های تفکراتشان را بتدریج زدوده، آنان را برای ورود به سطوح بالاتر تفکر و درک صحیح تر از مفاهیم دینی آماده سازد. بدون چنین ،شناختی آموزگار نمی داند که مخاطب او از کلماتی که پی در پی از راه گوش با مشاهده خطوط کتاب دریافت می کند، چه برداشتی دارد و بدین سان دچار اشتباه های بسیاری در برخورد با دانش آموزان خود و ناتوانی در آموزش آنان خواهد شد.
فصل چهارم: کلیاتی در آموزش دینی: پیش درآمد بحث آموزش معارف اسلامی در فصل بعد محسوب می شود، به بیان کلیاتی در زمینه آموزش دینی اختصاص یافته است که در هر یک از شیوه های آموزش مفاهیم دینی باید مدنظر قرار گیرد.
در فصل پنجم با عنوان شیوه های آموزش معارف اسلامی به کودکان، به عنوان نتیجه مباحث پیشین قلمداد می شود، تلاش بر این است که با توجه به مبانی و اصول مطروحه، شیوه های مناسب در زمینه آموزش معارف اسلامی به کودکان پنج تا دوازده سال پیشنهاد گردد. در بیان این شیوه ها از نظرات متخصصان و پژوهشگران ایرانی و همچنین منابع خارجی نیز استفاده شده است و برخی از شیوه های نوین در آموزش مفاهیم دینی مورد بحث قرار گرفته اند.
Pdf کتاب آموزش مفاهیم دینی همگام با روانشناسی رشد را در نسخه الکترونیک در نرم افزار فراکتاب دانلود کنید و بدون نیاز به اینترنت آن را مطالعه فرمایید یا بدون دانلود و با مطالعه آنلاین آن را بخوانید. فایل pdf جداگانه و خارج از نرم افزار در فراکتاب عرضه نشده است.
در کودک تصور فنا و شکل و اندازه از راه تماس مستقیم وی با اشیا و اوضاع حاصل می شود. به عقیده ی پیاژه، نیروی حسی و حرکتی اساس هوش است و در سطح عالی تفکر بیشتر از ادراک تنها به ایجاد مفاهیم ذهنی کمک می کند. مفاهیم مکانی مانند بالا، پایین، رو، زیر، جلو و عقب، نخستین مواردی هستند که معمولاً پس از پنج سالگی آموخته می شوند. مفاهیم زمانی از الگویی همانند مفاهیم مکانی پیروی می کنند، اما دیرتر ادراک می شوند و به کندی به دست می آیند. کودک میان سال های پنج و شش می تواند اختلاف و شباهت موجود میان اشیا را درک کند. «وی اشیا را تنها بر اساس یک ویژگی کاملاً محسوس، طبقه بندی می کند و استنتاجش جزء از جزء است، نه کل از جزء (استقرا) و یا جزء از کل (قیاس) و ناتوان در نتیجه گیری منطقی است. اندیشه کودک در دوره فکر شهودی ایستا و تحرک ناپذیر است. اشیا را همیشه به یک وضع ثابت می پندارد و رابطه مقدار ماده را با تغییر شکل آن درک نمی کند.»
آنگاه که خصوصیات شی یا رویدادی جدا از آن تصور شوند، می گویند تصورات ما انتزاعی هستند. بسیاری از پدران و مادران و مربیان بدون توجه به زمان، از کودکان خود انتظار دارند که مفاهیم و افکار انتزاعی را درک کنند که این امر نه تنها کاری بیهوده است، بلکه ممکن است سبب ایجاد تصوراتی غلط در ذهن کودک شود، چنان که کلمه خداوند اغلب موجب گمراهی و سرگردانی آنان می شود. از جمله درک این مطلب که خداوند همه جا حاضر است و بر همه امور نظارت می کند، برای کودکان کمتر از شش سال مشکل است و باید این گونه عقاید را متناسب با درک آن ها و با استفاده از محسوسات برای آنان مطرح کرد. بسیاری از دست اندرکاران تعلیم و تربیت گاهی فراموش می کنند که جهان کودک، جهان محسوسات و مشهودات است، یعنی از اشخاص و اشیایی تشکیل می شود که کودک می بیند و لمس می کند یا فعالیت هایی است که در آن ها شرکت می جوید. لذا مفهوم خداوند که خارج از عالم ماده و محسوسات است، برای کودک قابل تصور نیست.
نسخه چاپی کتاب آموزش مفاهیم دینی همگام با روانشناسی رشد را می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب خریداری کنید.
مشخصات کتاب آموزش مفاهیم دینی همگام با روانشناسی رشد در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | چاپ و نشر بین الملل |
نویسنده: | ناصر باهنر |
تعداد صفحه: | 286 |
موضوع: | اخلاق اسلامی، روان شناسی عمومی،علوم رفتاری و مدیریت |
قالب: | الکترونیک و چاپی |