کتاب شطرنج یکی از داستان های تحسین شده اشتفان زوایگ است که تصویر شدیداً تأثیرگذار و درعین حال آزاردهنده از وسواس فکری و بهای نبوغ را ارائه می دهد.
زوایگ در کتاب شطرنج (Chess Story) با پرداخت مناسب شخصیت ها و توصیف عمیق ترین احساسات و افکار آن ها و همچنین بابیان دقیق جزئیات صحنه ها، خواننده را از ابتدا تا انتهای کتاب با خود همراه می سازد. در داستان می خوانیم: «گروهی از مسافران یک کشتی سیاحتی، قهرمان شطرنج جهان را به مبارزه می طلبند. در ابتدا آن ها شکست می خوردند، تا این که توسط یک غریبه از میان جمعیت راهنمایی می شوند، مردی که برای برد دست به مخاطره می زند.»
اشتفان زوایگ (Stefan Zweig) رمان نویس، نمایشنامه نویس، روزنامه نویس و زندگینامه نویس اتریشی بود. اشتفان وقتی قدرت روزافزون و تسلط هولناک و وحشتناک نازی ها را به چشم دید، در سال 1934 دیگر نتوانست طاقت بیاورد و در نهایت در سال 1938 اتریش را به مقصد لندن ترک کرده و در آنجا ماندگار شد.
در بخشی از کتاب شطرنج می خوانیم:
مک کانور شگفت زده، دستش را از روی مهره برداشت و با بهت و حیرتی هم اندازه ی ما، به مردی خیره شد که به طرزی غیر مترقبه، مانند فرشته ای از آسمان به یاری مان شتافته بود. کسی که می تواند پیشاپیش یک کیش و مات را از نه حرکت قبل محاسبه کند، باید خبره ای طراز اول باشد، شاید هم رقیبی که برای به دست آوردن مقام قهرمانی و شرکت در تورنومنتی یکسان سوار کشتی شده بود. ورود و مداخله ی ناگهانی اش در این لحظه ی بحرانی رنگ و بویی تقریبا ماورالطبیعی به ماجرا می داد. مک کانور اولین کسی بود که توانست خود را جمع و جور کند.
کنگره :
PT۲۶۱۷ /ش۶ ۱۳۹۳