«هیچکس را یارای پنجه در افکندن با سرنوشت نیست. او خود، مرگ را برگزیده بود. نه شمشیر من و نه خرد تو، فارناسیاس، نمی توانست گام های استوار این سرنوشت محتوم را از حرکت بازدارد. نه، نمی توانست.»
نمی توانستن در تراژدی و محتوم تصور کردن هر آن چه هست و واگذاری به سرنوشت و همین طور ترسیم دو سویه نیک و بد مرسوم است.
تراژدی یکی از گونه های نمایش است که ریشه در آیین های مذهبی یونان باستان دارد. تقدیر و ناتوانی انسان، در مقابل اراده ی خدایگان، در تراژدی بازنمود پیدا می کند. ساختار کلاسیک تراژدی از چهار بخش تشکیل شده است؛ نخست نمایش با یک مقدمه آغاز می شود که چکیده ای کلیت کار در آن نمود پیدا می کند، در قسمت دوم همسرایان وارد صحنه می شوند و داستان آغاز می شود، در قسمت سوم، شخصیت های اصلی وارد می شوند و بدنه ی کار خود را نشان می دهد و درنهایت در قسمت چهارم، همسرایان از صحنه خارج می شوند و گره گشایی اتفاق می افتد. از نمونه های درخشان تراژدی در یونان باستان می توان به ایسخولوس (آشیلوس)، اودیپوس،آگاممنون، الکترا و آنتیگونه و بسیاری از آثار درخشان دیگر اشاره کرد.
البته این ساختار کلاسیک تراژدی است که در طول سالیان تغییرهایی هم کرده است، برای نمونه می توان نمایشنامه ی سغدیانوس را نام برد که اگرچه سعی می کند کلیت ساختار تراژدی را حفظ کند ولی در جزییات وفادار نمی ماند.
پارسایی تراژدی خود را به سبک دوران یونان باستان نوشته است؛ زبان، کهن است و همسرایان حاضرند و برخی دیالوگ ها نزدیک به زبان شعر نوشته شده است.
این تراژدی در سال 1368 نوشته شده است و حالا پس از 22 سال، به همت نشر افراز، به بازار کتاب راه باز کرده است.
کارنامه ی حسن پارسایی پربار است و اگر از منظومه ای برای دیااکو در حیطه ی شعر و مجموعه داستان هایش بگذریم، متمرکز بر روی حوزه ی نمایش است؛ او هم در حوزه ی تئوری، هم در حوزه ی ترجمه و هم در حوزه ی نوشتن نمایشنامه کار کرده است.
پارسایی سی نمایشنامه زیر نقد و نگاه آثار بزرگان، در سال 1389 توسط نشر قطره، روانه ی باز کرده است، کتاب مالکولم کلسل را با عنوان مقدمه ای بر شناخت ساختار نمایشنامه و همچنین کتاب هیو موریسون با نام وظایف کارگردان در تئاتر و چند کتاب دیگر را به فارسی برگردانده است. از نمایشنامه های او می توان به شکارچی و روباه، یک زنجیر برای سه پهلوان و گئوماتا اشاره کرد
«دیگر بس است! مرا بخود رها کنید! من دیگر چون سنگی بزرگ از بلندای زمان رها شده ام! مرا یارای ایستادن نیست! بروید و در اندیشه ی نجات خود باشید! بروید، ورنه با همه ی خشم جهان بر شما فرو خواهم افتاد، دور شوید، مرا تنها بگذارید، تنها.»
تراژدی سغدیانوس کارزار نام و مرگ است؛ حلقه ی اغیار و قربا، با هر دوست که توطئه ای بچینی، او را هلاک باید کرد، زیرا که دوستی که راز تو را بداند، ضعف تو را خواهد دانست و دیگر قابل اعتماد نیست و آن کس که به سایه می رود و دیگر نیست، کابوسش از هر شکنجه ای جانکاه تر است.
«در دورترین سرای روح انسان دو موجود خسبیده اند، یک اهریمن و یک فرشته، و من نیک می دانم که خواب اهریمن با صدای بال مگسی خواهد آشفت. یقین دارم برادرتان نیز اندیشه های اهریمنی در سر دارد.»
بعد از خشایارشاه، سودای کشتن آخوس را در سر سُغنادیوس می اندازند، غافل از این که خون، خون می آورد و همیشه دست هایی به کار توطئه مشغول اند. و این داستان فرمانروایان و حکمرانان است و این داستان همه ی ماست؛ آن همه ای که خود را از آن دیگران دست در خون برادر جدا می داند و فکر می کند که هر خونی که می ریزد، آخرین خون خواهد بود.
«دیگر بس است! مرا بخود رها کنید! من دیگر چون سنگی بزرگ از بلندای زمان رها شده ام! مرا یارای ایستادن نیست! بروید و در اندیشه ی نجات خود باشید! بروید، ورنه با همه ی خشم جهان بر شما فرو خواهم افتاد، دور شوید، مرا تنها بگذارید، تنها.»
کنگره :
PIR7981 /الف434ت4 1389