کتاب روانشناسی تربیتی نوشته ی دکتر علی شریعتمداری می باشد و توسط انتشارات امیرکبیر نیز منتشر شده است. علی شریعتمداری در کتاب روانشناسی تربیتی، روانشناسی را به عنوان علمی که جنبههای مختلف رفتار آدمی و ارتباط این رفتارها با هم را مورد بحث قرار میدهد.
روانشناسی یکی از مهمترین اصول در جامعه شناسی، تعلیم و تربیت، حتی در شناخت فرهنگ ها و روابط اجتماعی یک جامعه است. یکی از زیر شاخه های روانشناسی، روانشناسی تربیتی است.
روانشناسی تربیتی کتابی است که به بررسی و توصیف جنبه های رفتار انسان، ارتباط رفتارهای مختلف وی با یکدیگر همچنین بررسی ارتباطات رفتاری انسان ها با هم می پردازد. در بحث علم و آموزش، روانشناسی تربیتی می تواند عامل اصلی بسیاری از مشکلات در بحث پیشرفت تحصیلی و نارسایی درسی را مشخص کند و به مربیان و معلمان در برخورد با یادگیرندگان کمک کند. در بحث علوم اجتماعی روانشناسی تربیتی و شناخت رفتار انسان ها در زمینه درمان روان و حل مشکلات جامعه شناسی موثر است.
علی شریعتمداری در کتاب روانشناسی تربیتی، روانشناسی را به عنوان علمی که جنبههای مختلف رفتار آدمی و ارتباط این رفتارها با هم را مورد بحث قرار میدهد، معرفی می کند. نویسنده ضمن بررسی جنبههای مختلف رفتار فردی و عوامل مؤثر در رشد هر جنبه رفتاری، آنچه را که مربیان و مشاوران باید انجام دهند بیان نموده است. مطالب این کتاب برای دانشجویان رشتهی روانشناسی، علومتربیتی و علاقمندان به حوزه روانشناسی الخصوص روانشناسی تربیتی مفید و موثر است.
علی شریعتمداری زاده ۱۳۰۲ و درگذشته ۲۰ دی ۱۳۹۵، وزیر فرهنگ و آموزش عالی در دولت موقت مهدی بازرگان و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بود. شریعتمداری سال ها به تدریس در دانشگاه های مختلف کشور و نیز فعالیت های مختلف در قوه قضائیه پرداخت.
شریعتمداری روانشناسی تربیتی را با توجه مطالعات و تجارب خود در عرصه های مختلف فعالیتش نگاشته است. وی در کتاب روانشناسی تربیتی با قلمی روان و شیوا ابتدا مسائل و مباحث اصلی حیطه علم روانشناسی را تعریف می کند، سپس موضوعات به بررسی مختلفی چون رفتارهای آدمی، ارتباط رفتارها با یکدیگر، اختلاف رفتاری افراد، تاثیرات تربیت رفتاری در هوش، یادگیری، حافظه، انضباط ، دقت و شخصیت فرد می پردازد. همچنین روش علمی و روش حل مسئله در تحقیقات روانشناسی را بیان می کند. ویژگی مثبت این کتاب بررسی مکاتب و روشهای تحقیق در روانشناسی و بیان مباحث و مسائل مهم و گسترده رشته روانشناسی است.
این کتاب شامل چهار قسمت است : در قسمت اول تعریف ، موضوع و فایده روانشناسی ؛ تعریف و موضوع روانشناسی تربیتی ؛ روش تحقیق در روانشناسی و طرق بررسی فرضیه ها مطرح شده است. در قسمت دوم نویسنده به بحث وراثت، خانواده و محیطی که فرد در آن رشد کرده است و رفتار موثر از محیط پرداخته است و در قسمت سوم و چهارم تاثیر تربیت رفتاری بر عموم جنبه های رفتاری فرد مثل هوش، یادگیری، شخصیت، دقت و غیره بررسی وبیان شده است.
عناوین فصل های این کتاب به شرح زیر است:
قسمت اول: فصل اول: تعریف، موضوع و فایده روانشناسی / روشهای بررسی و تحقیق فرضیههای روانشناسی، فصل دوم: مکتبهای روانشناسی
قسمت دوم: فصل سوم: وراثت-محیط، فصل چهارم: رشد، فصل پنجم: خانواده و تاثیر آنها در رفتار بچه، فصل ششم: گروه همسن و تاثیر آن در رفتار بچه، فصل هفتم: احتیاجات اساسی-خصوصیات فردی و غدد، فصل هشتم: رفتار دفاعی و اشکال مختلف آن
قسمت سوم: فصل نهم: یادگیری، فصل دهم: حافظه، فصل یازدهم: دقت، فصل دوازدهم: تفکر، فصل سیزدهم: هوش، فصل چهاردهم: ارزشسنجی
قسمت چهارم: فصل پانزدهم: انضباط، فصل شانزدهم: شخصیت
معمولاً بچهها در مقابل اشخاص بیگانه و چیزهای تازه احساس ترس میکنند. اشیاء، اشخاص و موقعیتهایی که در ابتدا همراه با ناراحتی و درد در مقابل بچه ظاهر شوند ایجاد ترس در بچه میماند. صداهای ناگهانی و هرچیز غیرمنتظرهای سبب ایجاد ترس در بچه میشود این وضع تا دوسالگی ادامه دارد. از این به بعد عوامل دیگری سبب ترس بچه میشود. بچهها تا قبل از ورود به مدرسه از مشاهده حیوانات دچار ترس میشوند. گاهی بچه ترس دارد از اینکه مادر یا پرستار او را تنها بگذارد. تاریکی، آتش، اتومبیل، رعدوبرق، باد شدید و گاهی امور خیالی نیز در بچه ترس ایجاد میکند.
نسخه چاپی کتاب روانشناسی تربیتی را می توانید از طریق سایت یا اپلیکیشن فراکتاب سفارش داده و خریداری نمایید.
مشخصات کتاب روانشناسی تربیتی در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیرکبیر |
نویسنده: | علی شریعتمداری |
تعداد صفحه: | 532 |
موضوع: | روان شناسی |
قالب: | چاپی |