امام حسین علیه السلام سومین امام شیعیان و دومین فرزند امام علی علیه السلام و حضرت زهرا سلام الله علیها هستند که در سال 50 هجری قمری پس از شهادت امام حسن علیه السلام به امامت رسیدند و در سال 61 هجری قمری در روز عاشورا در کربلا با لبان تشنه به شهادت رسیدند. در این مقاله 10 داستان کوتاه از امام حسین برای کودکان را روایت میکنیم.
زندگینامه امام حسین برای کودکان
از داستان زندگی امام حسین در مدت سه دهه پس از وفات پیامبر(ص)، گزارشهای اندکی وجود دارد. ایشان در دوره خلافت امام علی(ع) در کوفه در کنار پدر بود و در جنگهای آن دوره شرکت داشت. در زمان امامت امام حسن(ع) پیرو و پشتیبان او بود و اقدام به صلح با معاویه را تأیید کرد. پس از شهادت وی نیز تا زمانی که معاویه زنده بود، به پیمان برادرش وفادار ماند و در پاسخ به نامه برخی از شیعیان کوفه که برای پذیرش رهبری او و قیام در برابر بنیامیه اعلام آمادگی کردند، آنان را به صبر تا زمان مرگ معاویه فراخواند.
دوره امامت امام حسین(ع) با حکومت معاویه همزمان بود. بنابر گزارشهای تاریخی، امام حسین(ع) در مواردی به عملکرد معاویه سخت اعتراض کرده است. از جمله پس از کشته شدن حُجْر بن عَدِی نامهای توبیخ آمیز برای او نوشت. در ماجرای ولایتعهدی یزید نیز از پذیرش بیعت خودداری کرد و در سخنانی در حضور معاویه و دیگران، این اقدام معاویه را نکوهید و یزید را فردی نالایق خواند و خود را سزاوار خلافت دانست. خطبه امام حسین در منا را نیز موضعی سیاسی در برابر اُمویان به شمار آوردهاند. با این حال، نقل شده است که معاویه مانند خلفای سهگانه در ظاهر به حسین بن علی(ع) احترام میگذاشت.
پس از مرگ معاویه و ادعای خلافت توسط یزید، امام این خلافت را نپذیرفت و ابتدا به سمت مکه حرکت کرد. از مکه در ایام حج و قبل از اتمام حج خود به سمت کوفه خارج شد و سرزمین کربلا به دست کوفیانی که خود امام را دعوت کرده بودند به شهادت رسید.
داستان کوتاه در مورد امام حسین برای کودکان
در ادامه چندین داستان امام حسین کوتاه را روایت میکنیم. سعی شده است این داستانها با زبان کودکانه روایت شود.
1- دعوت فقرا برای غذا خوردن
روزى امام حسين (ع) از كنار فقرا عبور مى كردند كه ديدند پلاسى پهن كرده و مشغول خوردن تكه نانى هستند. امام به آنها سلام كرد و ايشان هم جواب سلامشان را دادند. فقرا امام را دعوت کردند تا با آنها غذا بخورند. امام (ع) هم كنار آنها نشستند و فرمودند: اگر غذاى شماصدقه نبود باشماهم غذا مى شدم و بعد فرمودند: به منزل من بيايد. فقرا هم به منزل آن حضرت رفتند و امام عليه السلام به آنها غذا و لباس داد و دستور داد مبلغى پول هم به آنها داده شد.
2- قصه مهربانی امام حسین
شخصی به نام عصام بن مصطلق میگويد: روزى به مدينه رسیدم و حسين بن على(ع) را با قيافهاى جذاب دیدم و هر چه از حسادت نسبت به پدرش در دل داشتم آشكار كردم و گفتم: تو فرزند ابوتراب هستى؟ جواب داد: آرى. من هم او و پدرش را مورد بیادبی بسيار قرار دادم.
امام با عطوفت و مهربانى به من نگاه كرد و اين آيات را تلاوت كرد:
و امر به نيكى كن و از انسانهاى جاهل درگذر، و اگر وسوسه اى از شيطان در تو ايجاد شد به خدا پناه آور كه او بسيار شنوا و آگاه است. وقتى طايفه اى از شيطانها پرهيزكاران را وسوسه كنند خدا را به ياد آورند و همان لحظه آگاه و بينا شوند، شيطانها برادرشان را به گمراهى مى كشانند.
بعد به من فرمود: آرام باش و براى من و خودت از خداوند طلب مغفرت كن. اگر از ما يارى بخواهى تو را يارى خواهيم كرد و اگر كمک بخواهى كمک مىكنيم و اگر طلب هدايت نمائى تو را هدايت خواهيم كرد.
عصام بن مصطلق میگوید با اين برخورد مهربانانه حضرت از گفته ها و رفتار خودم پشيمان شدم.
در این لحظه امام فرمود.
(يوسف به برادران شرمنده خود گفت) امروز هيچ ملامتى بر شما نيست خداوند شمارا مى بخشد او مهربانترين مهربانان است.
بعد فرمود: آيا اهل شام هستى؟
گفتم: بله
فرمود: طبيعى است، معاويه در بین مردم شام شايعه ساخته است. درود خدا بر ما و تو باد. نيازمنديهاى خود را بگو كه مرا بهتر از آنچه فکر میکردی خواهى يافت.
عصام میگويد: با اين بر خورد بزرگوارانه او زمين با همه پهناورى كه داشت براي من تنگ شد و دوست داشتم كه مرا در خود فرو برد آنگاه خود را از وى دور كردم و از آن پس كسى از او پدرش برای من محبوبتر نبود.
3- غیبت نکنید
شخصى در حضور امام حسين عليه السلام از شخص ديگرى غيبت میکرد. امام فرمود: دست از غيبت برادر كه نان خورش سگهای جهنم است .
4- کودکی عمر سعد
روزی از روزها امام علی علیه السلام در مسجد کوفه به مردم فرمود:«بپرسید از من، قبل از آنکه از میان شما بروم.».
ناگهان مردى از میان جمعیت برخاست و پرسید: «ای امیر المؤمنین تعداد موهاى سر و صورت من، چندتاست است؟»
او سعد بن ابى وقاص پدر عمر سعد بود.
امام على علیه السلام فرمود: «به خدا! مسئلهاى را پرسیدی که دوستم رسول خدا صلى الله علیه و آله، مرا از آن، آگاه ساخته بود. در سر و صورت تو مویى نیست، مگر آنکه در ریشه آن، شیطانى نشسته باشد. بدان! که در خانه تو پسرى است که فرزندم، حسین علیه السلام را به قتل مى رساند.»
راوى مى گوید: «در آن لحظه که امیر المؤمنین على علیه السلام چنین فرمود، عمر سعد (سرکرده لشکر یزید)، هنوز کودکی بود و در دامان پدرش نشسته بود.»
5- رفتار امام حسین با کودکان
در سفر امام حسین به سمت کوفه، ایشان خانواده خود و همراهانشان و کودکان رو هم با خود همراه کرده بودند. این سفر به خاطر دعوت هزارن نفر از مردم کوفه از امام حسین و بیعتشان با ایشان صورت میگرفت. در آن زمان مردم یا از حیواناتی مثل اسب و شتر استفاده میکردند و یا با پای پیاده به مسافرت میرفتند و برای همین سفرها بسیار طولانی میشد. مردم معمولا روزها راه میرفتند و شبها استراحت میکردند. استراحتها معمولا در جاهایی مثل
6- داستان تولد امام حسین برای کودکان
امام حسین علیه السلام در شهر مدینه به دنیا آمد. پدر ایشان امام علی(ع) و مادر ایشان حضرت زهرا (س) دختر پیامبر (ص) هستند. ایشان دومین فرزند حضرت زهرا(س) و پس از امام حسن (ع) به دنیا آمدهاند.
نقل شده است که امّفضل همسر عباس بن عبدالمطلب خواب دید که قطعهای از بدن پیامبر در دامن او (ام فضل) گذاشته شد. پیامبر در تعبیر خوابش گفت که فاطمه پسری به دنیا خواهد آورد و تو دایه او خواهی بود و از همین رو وقتی امام حسین(ع) متولد شد، امفضل دایگیاش را بر عهده گرفت. ولی گفتهاند حسین(ع) از ایشان شیر نخورد.
در منابع آمده است که رسول خدا(ص) در میان اهل بیت خود، حسن و حسین(ع) را بیش از بقیه دوست داشت. این علاقه چنان بود که گاه با ورود آن دو به مسجد، خطبهاش را ناتمام میگذاشت، از منبر پایین میآمد و آنان را در آغوش میکشید. از پیامبر نقل شده است که محبت به این دو مرا از محبت به هر کس دیگری بازداشته است.
حسین(ع) در کنار دیگر اصحاب کساء در ماجرای مباهله حضور داشت و در هنگام رحلت پیامبر(ص) هفت ساله بود.
7- امر به معروف و نهی از منکر
روزی امام حسن و امام حسین (ع) از محلی میگذشتند. پیرمردی را دیدند که مشغول وضو است. ولی به درست وضو نمیگرفت.
این دو امام عزیز که کودک هم بودند تصمیم گرفتند به طور غیر مستقیم با کمال ادب، صحیح وضو گرفتن را به او یاد دهند.
اول با هم صحبت کردند طوری که پیرمرد سخنانشان را بشنود. یکی گفت:
وضوی تو صحیح نیست وضوی من درست است. دیگری گفت:
نه، وضوی تو درست نیست وضوی من درسته. سپس نزد پیرمرد آمدند و گفتند:
ما در حضور شما وضو میگیریم نگاه کن! و ببین! کدممون درست وضو میگیریم! هر دو وضوی درست و کاملی جلوی چشم پیرمرد گرفتند.
آنگاه از پیرمرد پرسیدند:
پیرمرد متوجه شد که وضوی صحیح چگونه است و منظور اصلی آن دو کودک یاد دادن به اوست. با کمال فروتنی گفت:
عزیزان! وضوی هر دوی شما درست و صحیح است من پیرمرد نادان هنوز درست وضو گرفتن را نمیدانم. شما بخاطر محبت و دل سوزی که بر امت جدتان دارید، وضوی درست و صحیح را به من یاد دادید، سپاسگزارم.
8- به خاطر حسین(ع) بخشیده شد
چند روزى بود که براى فرار از مجازات، پنهان شده بود. گناهى کرده بود که باید تنبیه مى شد. امام حسن و امام حسین(ع) را که هنوز چندان بزرگ نشده بودند، از دور دید. سرآسیمه به طرف آنها دوید و آنان را به دوش کشید و با شتاب نزد رسول خدا (ص) آمد و گفت: «یا رسول(ص)! من پناه آوردهام به خدا و این دو فرزند، مرا به خاطر این دو ببخش.»
رسول خدا (ص) تا این جریان را دید، به گونهاى خندید که دست به دهان مبارک گذاشت و فرمود: «تو را بخشیدم و به خاطر حسن و حسین(ع) از گناهت گذشتم.» آن گاه به حسن و حسین (ع) رو کرد و فرمود: «شفاعت شما را پذیرفتم».
9- چطور گناه نکنم
جوانى خدمت امام حسین(ع) رسید و گفت: «من مردى گناه کارم و نمى توانم خود را از انجام گناهان بازدارم، مرا نصیحتى فرما» امام حسین(ع) فرمود:
پنج کار را انجام بده و آن گاه هرچه مى خواهى، گناه کن
اول، روزى خدا را مخور و هرچه مى خواهى گناه کن.
دوم، از حکومت خدا بیرون برو و هرچه مى خواهى گناه کن.
سوم، جایى را انتخاب کن تا خداوند تو را نبیند و هرچه مى خواهى گناه کن.
چهارم، وقتى عزراییل براى گرفتن جان تو آمد، او را از خود بران و هرچه مى خواهى گناه کن.
پنجم، زمانى که مالک دوزخ، تو را به سوى آتش مى برد، در آتش وارد مشو و هرچه مى خواهى گناه کن.
جوان اندکى فکر کرد و شرمنده شد و در برابر واقعیت هاى طرح شده، چاره اى جز توبه نیافت.
10- منزلت امام حسین(ع)
شخصى از یاران امام صادق (ع) مى گوید: «نزد امام صادق (ع) رفتم، دیدم حضرت نماز مىخواند. بعد از نماز، در سجده مناجات کرد و براى زوار قبر امام حسین (ع) بسیار دعا کرد. وقتى مناجات حضرت تمام شد، گفتم:
فدایت شوم! آنچه من از شما شنیدم، اگر هم براى کسانى بود که خدا را نمىشناسند، گمان مىکردم به آتش دوزخ دچار نمىشوند! به خدا که آرزو کردم حسین (ع) را زیارت مىکردم و حج (مستحبى) انجام نمىدادم! حضرت در پاسخ فرمود:
تو که به قبر امام حسین (ع) نزدیک هستى، چرا به زیارتش نمى روى؟ عرض کردم:
من نمىدانستم که مسئله به این عظمت است. حضرت فرمود:
«دعا گویان زوار حسین علیه السلام، در آسمان از دعاگویان او در زمین بیشترند. زیارت را ترک مکن. هرکه آن را ترک کند، آن قدر حسرت مى برد که آرزو مى کند که قبر حضرت، نزد او مى بود.»
و سپس حضرت دوباره به تمجید زایران حضرت حسین (ع) و بیان فضایل آنان پرداخت.
داستان امام حسین برای کودکان
مجموعه کتاب من اهل بیت را دوست دارم توسط غلامرضا حیدری ابهری نوشته شده و نشر جمال نیز آن را به چاپ رسانیده است. جلد پنجم این مجموعه با عنوان «من امام حسین (ع) را دوست دارم»، همانطور که از نامش مشخص است درباره امام حسین(ع) است.
مجموعه ی چهارده جلدی “من اهل بیت (ع) را دوست دارم” بر اساس یکی از بهترین روش ها برای معرّفی شخصیت های مذهبی نوشته شده است. در این روش، تنها به جنبه های تاریخی زندگی این شخصیت ها بسنده نمی شود؛بلکه در کنار توجّه به جنبه های تاریخی، مقام معنوی، سبک زندگی، افکار و اندیشه ها و سخنان آنان نیز متناسب با مخاطب کودک و نوجوان مورد توّجه قرار می گیرد. قرآن کریم نیز همین روش را برای معرّفی انبیا و اولیا به کار می برد.
این مجموعه در دو قالب الکترونیک و چاپی در فراکتاب در دسترس شماست.
10 داستان کوتاه از امام حسین برای کودکان صوتی
مجموعه قهرمانان کربلا نوشته ی منصوره مصطفی زاده میباشد و انتشارات کتاب پارک آن را منتشر کرده است و دارای ۷ جلد می باشد. در هر جلد، داستانی از حماسه آفرینی یکی از یاران امام حسین را بازگو می کند. داستانی برای کودکان بیشتر از 5 سال. کسانی که می خواهند روزی قهرمان سپاه امام زمانشان باشند.
این مجموعه در بخش پایانی هر جلد عنوان متفاوتی دارد به نام «بیا باهم فکر کنیم» که با سوالاتی کوتاه و چند دقیقه تفکر داستان را در ذهن فرزند شما برای همیشه نهادینه می کند.
اولین جلد از این مجموعه، ماجرای سالار قهرمانان کربلا امام حسین(ع) است، او که در تمام عمرش سعی کرد آدم ها را از بدی ها و بد اخلاقی هایشان نجات بدهد و به آدم های خوب و نیکو تبدیل کند حسین(ع) حتی دلش برای فرماندهان و سربازان سپاه دشمن نیز می سوخت و سعی می کرد به ییادشان بیاورد که چقدر می توانند خوب باشند، آخر حسین قهرمان نجات انسان ها است…
دیگر کتاب های این مجموعه در مورد قهرمانانی چون حضرت زینب (س)، زهیر، مسلم، حبیب می باشد.
این مجموعه با صدای مداح معروف محمدحسین پویانفر صوتی شده است و در نرم افزار فراکتاب رایگان در دسترس شماست.
10 داستان کوتاه از امام حسین برای کودکان
10 قصه ی عاشورایی اثری است به قلم “فریبا کلهر” که به همت انتشارات قدیانی به عرصه ی چاپ رسیده است. در آن ده کتاب داستان های امام حسین برای کودکان روایت شده است. هر کدام از مجلدهای این مجموعه ی ده جلدی، به یکی از شخصیت های مهم واقعه ی عاشورا می پردازند و قصه ی مربوط به ایشان را در کنار تصویرسازی های درخشان و دیدنی برای کودکان بازگو می کنند.
دانلود کتاب قصه های خوب برای بچه های خوب چهارده معصوم
مجموعه کتاب ستایش شده مرحوم مهدی آذر یزدی در برای کودکان نگاشته شده است و مقام معظم رهبری از این مجموعه کتاب و نویسنده آن تقدیر کردند. جلد هشتم این مجموعه قصه های چهارده معصوم علیه السلام است. قصه های خوب برای بچه های خوب pdf در فراکتاب در نسخه الکترونیک در دسترس شماست.