کتاب سینوهه (پزشک مخصوص فرعون: دو جلدی)، به نویسندگی میکا والتاری می باشد و توسط انتشارات نگاه روانه بازار کتاب شده است. این کتاب توسط ذبیح الله منصوری ترجمه شده است.
معرفی کتاب سینوهه
مصر باستان، سه هزار و سیصد سال پیش. رمان سینوهه قرار است ما را به این دوره ببرد؛ که همچنان یکی از پر رمز و رازترین دورههای تاریخ جهان است. کتاب سینوهه پزشک مخصوص فرعون یکی از بهترین عناوین در حوزه رمانهای تاریخی است. شما با خواندن این رمان علاوه بر آشنایی با زندگی یک شخصیت تاریخی با فرهنگ و سبک زندگی مردم مصر باستان نیز آَشنا میشوید.
اگر دوست دارید به یک سفر خیالانگیز تاریخی بروید، خواندن رمان سینوهه یکی از بهترین گزینهها است.
خلاصه کتاب سینوهه
سینوهه نوشتن خاطرات خود را در سال سوم تبعید به دستور دوست سابقش فرعون هورم هب آغاز می کند.
سینوهه پسر سنموت، پزشک افراد فقیر در طبس، و همسرش کیپا است که زمانی او کوچک بود، او را در یک قایق کوچک پیدا کرده و به فرزندی می گیرند و نام یک شخصیت افسانه ای به اسم سینوهه را بر رویش می گذارند.
سینوهه در حالی که هنوز کودک است، شروع به یادگیری پزشکی می کند، باید در مورد شغل تصمیم بگیرد، سنموت او را به مدرسه معبد می فرستند، اما نمی تواند هزینه آن جا را پرداخت کند.
سینوهه را به یک کشیش مهربان به نام اونه می سپارد، سینوهه در آن جا متوجه آن می شود که از نظر ظاهری بیشتر به اشراف زادگان شبیه است.
کاهنان آمون تحصیلات عالی را در طبس کنترل می کنند و پسران باید قبل از بازگشت به خانه واجد شرایط پایین ترین درجه موبدی باشند.
سینوهه دو سال در آن جا می ماند، او از همکلاسیها دوری میکند و به موبدها بیاعتماد میشود، وقت خود را معمولا با کپی کردن متنهای بزرگ و سخت می گذراند و از نظر روحی سرکش و افسرده میشود.
سینوهه در آن جا با بی ایمانی مبارزه می کند، گفته می شود که برای تمام کردن آموزش معبد باید آمون را ببینید (خدای مصر باستان) او تظاهر می کند که صدای آمون را شنیده است، ولی از بی تقوایی خود نارحت است، او بعد از این در قصر به عنوان پزشک شروع به کار میکند.
پس از مدتی در آن جا فرعون میمیرد و آمنهوتپ پسر او فرعون جدید مصر می شود، پزشکانی که در کار خود شکست خورده باشند با بدنامی در آن جا مجبور به زندگی هستند و با آنها بد رفتاری می شود.
در آن جا توسط خدمتکارها با سینوهه نیز بدرفتاری می شود، او از قصر بیرون میرود، در این جا متوجه مرگ پدر و مادری که او را بزرگ کرده اند میشود و بعد از انجام کارهای ترحیم به سمت سوریه حرکت می کند.
سوریه از نظرات بسیار با سرزمین مصر متفاوت است، سینوهه در آن جا عملها و درمانهای خوبی انجام می دهد و به ثروت و شهرتی در آن منطقه دست می یابد.
سینوهه بعد برای برای دیدن جنگ و هورمهب به اورشلیم می رود و بعد به سمت لبنان باز میگردد.
در آن جا مورد استقبال مردمی قرار می گیرد که نگران جنگ طلبی فرعون هستند، پزشکان آنجا ماهر هستند و سینوهه را به پزشکی بهتر مبدل می کنند، سینوهه برای اولین بار وقتی جمجمه مردی را باز میکند و تومور را برمیدارد، به شهرت بسیاری دست مییابد.
سینوهه زن بود یا مرد
سینوهه نام پزشک مخصوص فرعون است که در کودکی توسط خانوادهاش به رود نیل سپرده شده و یک زوج فقیر او را از آب گرفته و به جای فرزند خود بزرگ میکنند. در ادامه و در جوانی، سینوهه به دختری علاقهمند میشود و به سبب همین عشق، قبر والدینش را به معشوقهاش میسپارد که در نظر و اعتقاد مصریان نوعی خیانت بزرگ است. اما با این وجود باز هم از طرف این دختر طرد میشود. این ماجرا تجربه تلخ و فراموش نشدنی برای او رقم میزند و در ادامه مسیر زندگی او را پر از فراز و نشیب میکند. اما در نهایت او به پزشک حاذق و مهمی در دربار فرعون تبدیل میشود.
جملات ناب کتاب سینوهه
هیچ چیز در این دنیا کامل نیست. پوسته ی هر نانی سوخته است، هر میوه ای کرم خود را دارد. به همین دلیل هیچ عدالت کاملی وجود ندارد؛ حتی کارهای خوب پیامدهای ناگواری دارند و بهترین انگیزهها ممکن است منجر به مرگ و شکست شوند
تا زمانی که یک انسان به خود ببالد و خود را بهتر از مردمان دیگر بداند، نوع بشر با شلاق و زنجیر، نیزه و پرندگان شکاری مورد آزار و اذیت قرار خواهد گرفت. انسان باید فقط با قلبش قضاوت شود.
آیا سینوهه واقعی است
دربارهی جواب این سوالها که سینوهه یک شخصیت واقعی است یا نه؟ و اینکه داستان کتاب سینوهه تنها ساختهی ذهن نویسندهی فنلاندی است یا بر اساس اسناد تاریخی نوشته شده است؛ اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. سوالیهایی که وابسته سوال مهمتری هستند. سوالی که سالهاست بدون جواب مانده است.
کتاب سینوهه در کجا کشف شد
نها سند تاریخی که از وجود سینوهه خبر میدهد قطعه نوشتهای به نام tale of sinuheh است که در مقبرهی Sennedjem کشف شد. سینوهه در این روایت پیک و دستیار «آمن هوتپ اول»، بنیانگذار دودمان دوازدهم مصر باستان بوده است که بعدها همراه قبایل بدوی از مصر به شرق میرود و در سالهای پایانی عمر به مصر باز میگردد. The tale of sinuhehe را یکی از بهترین آثار ادبی مصر باستان میدانند.
کتاب اصلی سینوهه در موزه
این کتاب یکی از قدیمیترین کتابهای تاریخ بشریست که سینوهه طبیب فرعون، اتفاقات آن زمان را نوشته است. این کتاب جذاب و آموزنده است که تقریبا به تمام زبانهای دنیا ترجمه شده است. قسمتی از زمان عمر سینوهه هم با زمان آمنهوتب سوم و چهارم میگذرد که در فیلم یوسف پیامبر دیده می شود.
درباره نویسنده سینوهه
میکا والتاری زاده سال 1908 و درگذشته سال 1979 میلادی، نویسنده پرکار فنلاندی است. او در دانشگاه هلسینکی در رشته فلسفه تحصیل کرده است و سپس عازم فرانسه شد و پس از انجام کارهای مطبوعاتی در آن کشور، نوشتن رمان و داستانهایش را آغاز کرد. رمانهای او همیشه با استقبال خوبی از سوی مردم و منتقدین رو به رو شده است. رمان اول او توهم بزرگ که در پاریس نوشته شد به فروش بسیار بالایی رسید و موجب این شد که والتاری کار نویسندگی را به طور جدیتر دنبال کند و او را به عنوان یک نویسنده آیندهدار معرفی کرد. سبک آثار او ترکیبی است از ادبیات و تاریخ؛ در واقع رمانهای او پیوند بین تاریخ و تخیل و تصور والتاری است.
رمانها و آثار شناخته شده او: سینوهه، مردی بالای صلیب، مینوتوس مشاور نرون.
بهترین ترجمه کتاب سینوهه
رمان سینوهه برای اولین بار توسط ذبیحالله منصوری به فارسی ترجمه شد. او یکی از پرکارترین مترجمان تاریخ ایران است. منصوری در مدرسه آلیاس سنندج که زیر نظر فرانسویها بود به تحصیل پرداخت و سپس با پدرش به کرمانشاه رفت و در آنجا زیر نظر یک پزشک، زبان فرانسه را به خوبی آموخت. او در ادامه به کار در مطبوعات و مجلات روی آورد. گفته میشود او در طول زندگیاش حدود 1200 عنوان داستان، مقاله و کتاب نوشته است.
با وجود اینکه او بارها به خاطر سبک خاصاش مورد استهزاء قرار گرفت و انتقادهای زیادی به او و آثارش وارد است؛ اما همچنان ذبیحالله منصوری یکی از شناخته شدهترین مترجمان ایران است.
اقتباس سینمایی از کتاب سینوهه
اقتباس های تئاتری و نمایشی زیادی از رمان سینوهه وجود دارد اما تنها اقتباس سینمایی آن فیلم سینوهه یا مصری ساخته مایکل کورتیز در سال 1954 است.
این فیلم از دوران جوانی به بعد دکتر سینوهه را روایت میکند و بسیاری از اتفاقات را مثل چگونگی آشنایی سینوهه با هورم هب (فرعون) را به تصویر نکشیده و از نظر بیان جزئیات در برابر رمان بسیار ضعیفتر است.
رمان سینوهه را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
برای مطالعه این کتاب میتوان دو دلیل عنوان کرد. اول اینکه اگر به تاریخ و خصوصاً تاریخ مصر باستان علاقهمند هستید با این کتاب میتوانید تا حدودی با پادشاهی فراعنه مصر و نحوه زندگی مردم آن زمان آشنا شوید. از طرفی دیگر این کتاب یک رمان قابل اعتنا است که نویسنده با قلم شگفت انگیزش، شما را با شخصیت اصلی داستان و زندگی او همراه میکند.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
در آن روزها در شهر تبس تحصیلات عالی در دستهای کاهنان آمون بود، و امکان نداشت بدون مجوز آنها برای به دست آوردن منصبهای مهم تحصیل کرد. همانطور که همه میدانند بیمارستان، گورستان و مدرسههای دینی برای کاهنان در ردههای بالا سالهای طولانی در درون حصارهای معبد قرار داشتند. اینکه دانشکدههای ریاضیات و نجوم باید تحت حاکمیت کاهنان باشد، قابل فهم بود. اما هنگامی که دورههای بازرگانی و قضایی طی میشدند، سوءظنهایی در اذهان طبقات تحصیل کرده هوشیارتر پیدا شد که کاهنان در موضوعاتی که به فرعون و اداره اخذ مالیات مربوط میشد، دخالت میکردند. به راستی هیچ ابتکار عمل تازهای در عضویت در طبقات وکلاء و بازرگانان ضروری نبود، اما چون معبد آمون حداقل یک پنجم سرزمین مصر را تحت حاکمیت خود داشت و به طور طبیعی تجارت آن را هم کنترل میکرد، آنهایی که میخواستند بازرگانانی در سطح بالا شوند یا وارد دستگاه حکومتی شوند، متوجه شدند که عاقلانه این است که در پایینترین درجه کاهنی تحصیل کرده و صلاحیت پیدا کنند تا خودشان را بهعنوان بندگان مؤمن آمون به اثبات برسانند.
قبل از اینکه تحصیل خود را در بیمارستان شروع کنم مجبور بودم در امتحان ورودی پایینترین رده کاهنی در دانشکده الهیات قبول شوم. قبولی در این امتحان بیش از دو سال طول کشید چون بهطور همزمان باید پدرم را در معالجه بیمارانش همراهی میکردم و از تجربه او معلوماتی را کسب میکردم که در شغل آیندهام از آنها بهره ببرم. من همچون گذشته در خانه زندگی میکردم اما باید هر روز در سخنرانیهای تحصیلی شرکت میکردم. همیشه از تحصیل در بیمارستان محروم میشدند، خواه در شهر تبس و خواه در بقیه نقاط کشور مصر.
خرید رمان سینوهه
رمان سینوهه در فراکتاب بصورت چاپی موجود می باشد. شما می توانید رمان سینوهه را با تخفیف ویژه در فراکتاب دریافت کنید.
عالی
ممنون از توضیحات کاملتون و اینکه سینوهه کتابی پر از جفندیات و چرت و پرت مثل مابقی کتاب های تاریخی نیست و آدم را در امواج خود جذب و وارد داستان میکند من تقریبا 13 بار این کتاب رو خوندم و ازش خیلی خیلی خوشم اومده البته من علاقه ی چندانی به تاریخ ندارم اما بهترین کتابی که تا الان خوندم همین بوده