کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران حاصل تدوین و تلفیق چند سخنرانی شهید مطهری می باشد. ایشان آن را چنین معرفی می کنند:
مطالب و مسائل این کتاب تکمیل شده و تفصیل یافته چند سخنرانی است. بخش اول تکمیل شده سه سخنرانی است که در ماه محرم سال 8831 قمری ایراد شده است.
بخش دوم و سوم تکمیل شده شش سخنرانی است که در ماه صفر همان سال تحت عنوان”خدمات متقابل اسلام و ایران”ایراد شده و این کتاب هم به همان نام نامیده شد.
این بنده در تمام سخنرانیهایی که در مدت اقامتم در تهران ایراد کرده ام هیچ سخنرانی از سخنرانیهای خود را ندیدم که مانند این سخنرانیها مورد توجه و استقبال قرار گیرد، خصوصا شش سخنرانیی که تحت عنوان”خدمات متقابل اسلام و ایران”ایراد شد. از مرکز و شهرستانها فراوان مراجعه می شد و نوارها کپیه می گشت، مخصوصا ازطرف طبقه دانشجو بیش از سایر طبقات مورد استقبال واقع گشت. این عنایت و استقبال معلول امتیاز خاصی در آن سخنرانیها نبود، صرفا معلول علاقه ای است که ایرانیان طبعا به مسائل مشترک اسلام و ایران دارند.
خلاصه کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران
این کتاب طی سال ها توسط خود شهید مطهری ویرایش شده و ابتدای چاپ آخر در مورد علت ویرایش ها توضیح می دهند و اتفاقاتی که برای کتاب افتاده است را تشریح می کنند. ایشان در مقدمه چاپ اول کتاب چنین گفته اند:
در حدود نود و هشت درصد از ما مردم ایران مسلمانیم. ما مسلمانان ایرانی به اسلام به حکم اینکه مذهب ماست ایمان و اعتقاد داریم و به ایران به حکم اینکه میهن ماست مهر می ورزیم. از این رو سخت علاقه مندیم که مسائلی را که از یک طرف با آنچه به آن ایمان و اعتقاد داریم و از طرف دیگر با آنچه به آن مهر می ورزیم پیوند دارد، روشن درک کنیم و تکلیف خود را در آن مسائل بدانیم. عمده این مسائل در سه پرسش ذیل خلاصه می شود:
1. ما، هم احساسات مذهبی اسلامی داریم و هم احساسات میهنی ایرانی؛ آیا دارای دو نوع احساس متضاد می باشیم، یا هیچ گونه تضاد و تناقضی میان احساسات مذهبی ما و احساسات ملی ما وجود ندارد؟
2. دین ما اسلام آنگاه که در چهارده قرن پیش به میهن ما ایران وارد شد، چه تحولات و دگرگونیها در میهن ما به وجود آورد؟ آن دگرگونی ها در چه جهت بود؟ از ایران چه گرفت و به ایران چه داد؟ آیا ورود اسلام به ایران برای ایران موهبت بود یا فاجعه؟
3. ملل بسیاری به اسلام گرویدند و در خدمت این دین درآمدند و در راه نشر و بسط تعالیم آن کوشیدند و با تشریک مساعی با یکدیگر تمدنی عظیم و باشکوه به نام «تمدن اسلامی» به وجود آوردند. سهم ما ایرانیان در این خدمات چه بوده است؟ ایران چه مقامی از این جهت دارد؟ آیا مقام اول را حیازت کرده است یا خیر؟ بعلاوه، انگیزه ایرانی در این خدمات چه بوده است؟
از نظر ما سه پرسش بالا عمده ترین پرسش ها در باب مسائل مشترک اسلام و ایران است.
کتاب حاضر مشتمل بر سه بخش است:
۱-اسلام و مسئله ملیت
۲-خدمات اسلام به ایران
۳-خدمات ایران به اسلام
این سه بخش، به ترتیب پاسخگوی سه پرسش بالاست.
از آنچه در بخش سوم این کتاب خوانده _هر چند باختصار برگذار شده است_ یک مطلب کامل دستگیرش می شود و آن اینکه عکس العمل ایرانیان در برابر اسلام فوق العاده نجیبانه و سپاسگزارانه بوده و از یک نوع توافق طبیعی میان روح اسلامی و و کالبد ایرانی حکایت می کند. اسلام برای ایران و ایرانی در حکم غذای مطبوعی بوده که به حلق گرسنه ای فرو رود. یا آب گوارایی که به کام تشنه ای ریخته شود. طبیعت ایرانی مخصوصا با شرایط زمانی و مکانی و اجتماعی ایران قبل اسلام این خوراک مطبوع را به خود جذب کرده و از آن نیرو و حیات گرفته است و نیرو و حیات خود را صرف خدمت به آن کرده است.
خلاصه کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران شهید مطهری pdf
انتشارات صدرا خلاصه این کتاب را در کتاب اسلام و ایران به صورت الکترونیک و چاپی در فراکتاب منتشر کرده است. این کتاب را در لینک ذیل ببینید.
اسلام و ایران
خرید کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران
در فراکتاب امکان خرید نسخه الکترونیکی کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران و نسخه چاپی آن فراهم شده است.
خدمات متقابل اسلام و ایران
برشی از متن کتاب
ساسانیان چون سیاست کشور را بر اساس مذهب نهاده بودند و آیین زرتشتی را مذهب رسمی اعلام کردند و به روحانیون زرتشتی قدرت فوق العاده دادند، با پیروان سایر مذاهب غالبا حسن سلوک نداشتند و احیانا تحت تأثیر روحانیون زرتشتی مردم را مجبور به ترک مذهب خود و پیروی از مذهب زرتشتی می کردند و این مذهب را با زور شمشیر به مردم تحمیل می نمودند.
کریستن سن می گوید: روحانیان زردشتی بسیار متعصب بودند، و هیچ دیانتی را در داخل کشور تجویز نمی کردند، لیکن این تعصب بیشتر مبتنی بر علل سیاسی بود، دین زردشت دیانت تبلیغی نبود و رؤساء آن داعیه نجات و رستگاری کلیه ابناء بشر را نداشتند، اما در داخل کشور مدعی تسلط تام و مطلق بودند،
پیروان سایر دیانات را که رعیت ایران به شمار می آمدند محل اطمینان قرار نمی دادند. خاصه اگر همکیشان آنها در یکی از ممالک خارجه دارای عظمتی بودند….
البته همه دوره ساسانی از نظر سختگیریهای مذهبی یکسان نبوده است، همچنانکه قدرت روحانیون زردشتی همه وقت یکسان نبوده و همه سلاطین ایران تحت نفوذ مطلق آنان نبوده اند شاپور اول، یزدگرد اول، خسرو انوشیروان لااقل در قسمتی از دوران زمامداری خود روش نسبه آزاد منشانه ای نسبت به اتباع سایر مذاهب داشته اند.
مشخصات کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران را در جدول ذیل ببینید.
مشخصات | |
ناشر: | صدرا |
نویسنده: | علامه شهید مرتضی مطهری |
زبان: | فارسی |
تعداد صفحه: | 611 |
موضوع: | تاریخ مشترک اسلام و ایران |
قالب: | pdf و چاپی با تخفیف ویژه |
با سلام آیا در متن خلاصه نکات کلیدی آورده شده است؟
بله کتاب اسلام و ایران خلاصه کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران شهید مطهری که توسط خود انتشارات صدرا گزینش شده است.