کتاب کهکشان نیستی، داستانی بر اساس زندگی آیتالله سیدعلی قاضیطباطبایی (ره) نوشته ی حجت الاسلام محمد هادی اصفهانی می باشد. سید علی قاضی طباطبایی، از عرفا و اساتید اخلاق حوزه علمیه نجف در قرن چهاردهم قمری که بیش از تبحرش در فقه و تفسیر، بهخاطر بعد عرفانی شخصیتش مشهور است.
پیش از آنکه عموم درباره شخصیت خود ایشان بدانند، به واسطه شهرت شاگردانی جریانساز و انسان ساز چون آیتالله بهجت، آیتالله خویی(مرجع بزرگ شیعی)، علامه محمد حسین طباطبایی صاحب تفسیر المیزان و… شناخته میشود.
خلاصه کتاب کهکشان نیستی
کتاب شامل 75 فصل است و هر کدام با آیهای از قرآن آغاز میشود. 74 فصل آن، هر کدام یک راوی دارد و فصلها تقریبا به ترتیب زمانی و سال به سال، از ذیحجه 1285 تا 1366 قمری (تقریبا از 1245 تا 1325 شمسی) چیده شده است.
گفتار هر یک از راویان که گاهی همسر و فرزندان، گاهی دوستان و شاگردان، گاهی دانای کل و.. است به مثابه تکههای پازل، جزئیات زندگی یکی از قله های عرفان شیعه را روایت میکند، نزدیک به یک سده از اوضاع و احوال سیاسی و فرهنگی و اقتصادی نجف، تا خواننده را با خود به قلب تاریخ ببرند و او را سر دوراهیها و انتخابهای سیدعلی قاضی بنشانند.داستان از حدود 27سالگی مرحوم قاضی و هجرت او از تبریز به نجف همراه همسر و سه دخترش آغاز میشود.
از این آغاز تا پایان کتاب که به ماجراهایی پس از وفات او اشاره دارد، خواننده از رهگذر نگاه و ضمیر بسیاری از عرفای بزرگ نیز به زندگی این عالم و عارف وارسته نگاهی میاندازد و بعد از خواندن کتاب متوجه خواهد شد که با بسیاری از اولیاء الهی و ظرائف فکری و شخصیتی آنها نیز آشنا شده است.
در فصل 75 که آخرین فصل کتاب است نویسنده بخشی از سفارشها، دستورها و احوالات پراکندهای که در داستان ذکر نشده، با تکمیل از منابع دیگر ذکر کرده است.
این رمان جزو نادر رمان های حال حاضر است که غیر از پاورقیهای کتاب که به توضیح معانی و آیات و احادیث یا وقایع پرداختهاند، شامل قسمت منابع و مآخذ است که با بیش از دههزار کلمه با همت نویسنده انجام شده است.
برای هر فصل در این بخش ستونی درنظر گرفته شده تا منابع چاپی یا شفاهی و مصاحبه آن ذکر شود. نویسنده دراینباره میگوید: «این کار در بین نویسندگان رمان عرف نیست؛ اما به علت حساسیت و اهمیتی که شخصیت مرحوم قاضی دارد، این پروژه مفصل و طاقتفرسا در این کتاب به انجام رسیده است.»
بزرگان دین و قلههای عرفان و توحید به خاطر جایگاه معنوی که دارند از دسترسی و پیروی دور به نظر میرسند. نویسنده این اثر خواسته خواننده را به این نتیجه برساند که رفتن این راه ممکن و شدنی است:
«رسالت این کتاب صرفاً تعریف داستان نیست، رسالت آن این است که خواننده از ابتدا که با این کتاب همنفس میشود، وقتی کتاب را به اتمام میرساند، فکر یک حرکت معنوی جدی و عملی داشته باشد و رگههای برنامهریزی این امور در او شروع به قوت گرفتن کند، لااقل انگیزهای برای ورود به سرزمین حقیقت در او ایجاد شود.»
خرید کتاب کهکشان نیستی
در فراکتاب این کتاب با تخفیف ویژه خریداری کنید.
زندگی نامه سید علی قاضی طباطبایی
سید علی قاضی طباطبایی در سیزده ذی الحجة سال 1285، پا به عرصه وجود گذاشت. پدر ایشان، سیّد حسین قاضی رحمه الله انسانی بزرگ و وارسته بود که از شاگردان بنام و برجسته آیة اللّه العظمی میرزا محمّد حسن شیرازی رحمه الله به شمار می آمد و از ایشان اجازه اجتهاد داشت.
سیّد علی قاضی از همان ابتدای جوانی تحصیلات خود را نزد پدر بزرگوارش سیّد حسین قاضی و نیز در نزد میرزا موسوی تبریزی و میرزا محمّد علی قراچه داغی آغاز نمود.
پدر به علم تفسیر علاقه و رغبت خاصّی داشت؛ چنان که خود میرزا علی تصریح می کند که تفسیر کشّاف را نزد ایشان خوانده است. همچنین ادبیّات عربی و فارسی را نزد شاعر نامی و دانشمند معروف، میرزا محمّد تقی تبریزی، متخلّص به «نیّره» خواند و از ایشان اشعار بسیاری به عربی و فارسی نقل می کرد.
سیّد علی در سال 1308 ه . ق، با آتشی از شوق و عشق برای زیارت امام العارفین علی علیه السلام همراه با کاروانی که به نجف اشرف مشرّف میشد، به این دیار وارد شدند و تحت تربیت مرحوم آیة الحق آقای سیّد احمد کربلایی تهرانی رحمه الله قرار گرفتند و با مراقبت ایشان طیّ طریق می نمودند. بدین گونه تا آخر عمر نیز نجف اشرف را موطن اصلی خویش قرار دادند.
آیة اللّه قاضی رحمه الله در نهایت فقر به سر می برد؛ به طوری که توان پرداخت اجاره خانه را نداشت. روزی در نجف اشرف صاحب خانه وسایل و اثاث ایشان را بیرون ریخته بود. آقای قاضی مجبور شد با خانواده اش به کوفه برود. در مسجد کوفه، یک بالاخانه ای بود که برای افراد غریب ساخته بودند. ایشان در آنجا سکونت گزیدند. علاّمه طباطبایی رحمه الله می فرمودند: «به مسجد کوفه رفتم. دیدم مرحوم قاضی و همه خانواده اش تب کرده اند و مریض هستند. هنگام نماز شد. علی آقا قاضی طبق معمول در اوّل وقت به نماز ایستاد و بعد از نماز عشاء آن چنان با توجّه کامل آیه شریفه «آمَنَ الرَّسُولُ» را تلاوت می فرمود که مثل آنکه اصلاً هیچ مشکلی پیش نیامده است. با آرامش وصف ناپذیر و شگفت انگیز به ذکر دعا مشغول بود.»
معرفی کتاب کهکشان نیستی آیت الله قاضی
کتاب کهکشان نیستی، داستانی بر اساس زندگی آیتالله سیدعلی قاضیطباطبایی (ره) نوشته ی حجت الاسلام محمد هادی اصفهانی می باشد و توسط انتشارات فیض فرزان منتشر شده است.
با کتاب کهکشان نیستی این بار کتابی را به دست می گیرید که هم رمان است، هم مستندی تاریخی؛ هم میتوانید از سیر داستانی و قلم گیرا و جذاب نویسنده لذت ببرید، هم مطمئن باشید که با کمک مآخذ و مستندات کتاب پی خواهید برد کدام قسمتهای کتاب واقعی و کدام بخشها زاییده ذهن نویسنده است.
البته برای همین قسمتهای خیالی نویسنده در مقدمه کتاب میگوید: « باید در نظر داشت بخشهایی که خیالپردازی است خارج از قواعد سلوکی و احوالاتی که بزرگان و اهل معرفت داشتهاند نبوده و مبتنی بر شاکله و قاموس مکتب نجف نوشته شده است.»
متن کتاب کهکشان نیستی
قاضی دستش را روی پایم گذاشت و گفت: «قاسم، تو بارها به من ابراز محبت کردهای، حالا من میخواهم به تو کاری بگویم که انجام دهی.»
درحالیکه گیج شده بودم، گفتم: «روی چشمم سید آقا، بفرمایید»
نگاهی به خط سرخرنگِ آسمان که زیر خورشید درحال محو شدن بود کرد و گفت: « قاسم از امشب بلند شو و نماز شب بخوان.»
نفسم در سینه حبس شد. چشمهایم را که گرد شده بود به چشمانش گره زدم و پس از بهتی طولانی گفتم: «آقا شما که میدانید من اصلا نماز نمیخوانم، چه رسد به اینکه بخواهم نماز شب بخوانم.»
– قرارمان چه شد؟
– آخر آقا من شبها تا دیروقت در قهوهخانه هستم و صبح اصلا بیدار نمیشوم که بخواهم حتی نماز واجبم را بخوانم.
کمی از دیوار فاصله گرفت و دو دستی تکیهاش را روی عصایش انداخت و گفت: «هر ساعتی که نیّت کنی، من بیدارت میکنم.»
درحالیکه زبانم بند آمده بود با صدایی که میلرزید گفتم: «آقا مگر شما میدانید خانه من کجاست؟»
– نه قاسم، تو نیّت کن، من میدانم چطور بیدارت کنم.
دیگر قفل شده بودم، درحالیکه نمیدانستم باید چه بگویم، رد چشم او را که به گنبد حرم گره میخورد پی گرفتم، به حرم چشم دوختم و بیاختیار گفتم: «روی چشم آقا…»
دستی بر شانهام زد و گفت: « من باید بروم.»
به عصایش تکیه زد و با پادردی که معلوم بود آزارش میدهد، از جایش به آرامی بلند شد و گفت: «خداحافظ قاسم»
از جایم برخاستم، با او خداحافظی کردم و به قدمهای کندی که برمیداشت خیره شدم تا از دروازه شهر به سمت وادیالسلام خارج شد.
آن روز را مثل کسی که تازه به دنیا چشم باز کرده باشد و هیچ نداند چه خبر است گذراندم. شب به خانه رفتم، دشداشه را درآوردم و به سمت رختخواب رفتم. به اتفاقاتی که از شب قبل برایم رخ داده بود فکر کردم. آن مرد که بود که از من میخواست قاضی را بکشم و قاضی که بود که از من میخواست نماز شب بخوانم؟!…
نویسنده کتاب کهکشان نیستی
نویسنده جوان ( متولد1366)، حجتالاسلام محمدهادی اصفهانی کتاب کهکشان نیستی را قلم زده است و معتقد است:
«به نظر من با توجه به اینکه زندگی نامههای مرحوم قاضی چندین بار نوشته شده است این بار احتیاج به یک پله بالاتر از منظومه فکری و حیات ایشان بوده است که در قالب داستان به ما نشان بدهد قاضی از ابتدا جزء به جزء با چه اموری دست و پنجه نرم کرده است تا به این بلندا از حقیقت دست یافته است. به تعبیری برای مخاطب همزاد پنداری شود و البته توجه او را به عمق مفاهیمی که سید علی قاضی صبح و شب به آن ها متوجه بوده است معطوف کند.»
دانلود رایگان کتاب کهکشان نیستی آیت الله قاضی در فراکتاب ممکن نیست و نسخه الکترونیک آن هم هنوز در فراکتاب عرضه نشده است اما خرید کهکشان نیستی چاپی با تخفیف ویژه در فراکتاب در دسترس شماست. دانلود کتاب کهکشان نیستی رایگان باعث تضییع حق نویسنده و ناشر خواهد شد.
کتاب صوتی کهکشان نیستی
کهکشان نیستی صوتی رایگان تولید نشده است و دانلود رایگان کتاب صوتی کهکشان نیستی در فراکتاب ممکن نیست.
جسد سالم آیت الله قاضی
حاج سید احمد قاضی فرزند آیت الله سید محمد تقی قاضی فرزند عارف جلیل القدر حضرت آیت الله سید علی قاضی استاد عرفان علامه طباطبایی و آیت الله العظمی بهجت تعریف می کند: در حدود سی و پنج سال پیش که دختر آیت الله سید علی قاضی فوت کرد برای دفن وی همراه پدر به قبرستان وادی السلام در نجف اشرف رفتیم، موقعی که قبرکن می خواست بدن متوفا را در قبر کنار حضرت آیت الله قاضی قرار دهد، گفت: اینجا بدن تازه ای هست که حدودا چند روز پیش باید فوت کرده باشد، پدرم در جواب گفت: کسی از ما جدیدا مرحوم نشده است و علاوه بر این کسی جدیدا در اینجا دفن نشده است. در این موقع بود که بر ما مکشوف شد که بدن ملکوتی ایشان پس از حدود چهل سال هنوز تازه است و متلاشی نشده است.
کتاب کهکشان نیستی با تخفیف
برای اطلاع از قیمت کتاب کهکشان نیستی می توانید به سایت و یا نرم افزار فراکتاب مراجعه کرده و نسبت به خرید آن با تخفیف اقدام کنید.
دیدار سید علی قاضی با امام زمان
امام مهدی علیه السلام محور عالم هستی و قطب قلوب عارفان است؛ او که زمزمه عاشقان در رهش چنین است:
سویدای دل من تا قیامتمباد از شور سودای تو خالی
ما حقیقتا از تشرّفات آقای قاضی به محضر امام زمان علیه السلام ، خبر نداریم؛ امّا گویی اُنس و قرابتی نزدیک با حضرت داشتند و درباره زندگی مهدی موعود علیه السلام می فرمودند: «عَیْشَةً طَبیعَةً» یعنی زندگی عادی و طبیعی، مانند سایر انسانها دارند و وقتی پسر ایشان از محضرشان می پرسند که چگونه می شود؟ می فرمایند: «بیش تر از این از من نپرسید.»
آقا سیّد هاشم حدّاد می فرمودند: «آقای قاضی در قیام و قعود و در تغییر از حالتی به حالت دیگر خیلی می فرمودند: یا صاحب الزّمان! و یک بار وقتی از ایشان پرسیدم: آیا شما خدمت حضرت ولیّ عصر ـ ارواحنا فداه ـ شرف یاب شده اید؟ فرمودند: کور است هر چشمی که صبح از خواب بیدار شود و در اوّلین نظر نگاهش به آقا امام زمان ـ عجّل اللّه تعالی فرجه الشّریف ـ نیفتد.»
دیده را فایده آن است که دلبر بیند
ور نبیند چه بود فایده بینایی را
نقد کتاب کهکشان نیستی
خلاصه نقد حمیدرضا میررکنی، پژوهشگر فلسفه و علوم انسانی، درباره ی کتاب «کهکشان نیستی»:
کتاب کهکشان نیستی، ما را با منطق سیر و سلوک قاضی آشنا میکند و عمده مراقبات را در متن آورده و حتی اگر مطلبی را در متن نیاورده در پاورقی اشاره کرده و دارای جامعیت است.
این کتاب تاکید دارد که قاضی تربیت میشود و استاد میبیند، محصول تربیت است و به عنوان عارف با تربیت رسیده است. این کتاب خواننده را به سیری منطقی در عرفان و رشد قاضی میرساند و توانسته به نحو خوبی معترض عرفانهای کاذب شود.
اصولا خواندن هیچ کتابی را نمیتوان به همه توصیه کرد و کتابهای عرفانی نیز به میزانی قابل استفادهاند که خواننده موقعیت خود را بداند. در احادیث، دستورات نافله هست ولی به کسی گفته نشده همه دستورات را انجام دهد و این مساله صرف عرفان قاضی نیست و درباره همه دستورات دین صادق است. اگرچه این اثر منطق سیر قاضی را مطرح کرده ولی این خطر نیز وجود دارد که عدهای که هنوز ظرفیت و موقعیت معنوی لازم را ندارند شوری بیابند و احساس کنند فهم خاصی یافتهاند و وارد فضای سلوک شوند. بنابراین به ناشر توصیه کردم که در متن انتهایی تصریح شود، آیتالله قاضی دارای مکتب و استاد و سلسله مراتب بوده است.
اذکار آیت الله قاضی
آیة اللّه سیّد عبّاس حسینی کاشانی نقل نموده اند:
«روزی در محضر مرحوم آقای قاضی نشسته بودیم که ناگهان شخصی با عجله و ناراحتی بسیار، خود را به مجلس ایشان رسانید و با نگرانی بسیار گفت: همسرم در حال احتضار است و نزدیک است بمیرد. اگر او بمیرد، من هیچ کس را ندارم. خواهش می کنم دعایی بفرمایید حالش خوب شود و از مرگ نجات یابد.
آقای قاضی پس از گوش دادن به حرفهای آن شخص، به آرامی و نزدیک گوش او فرمود: چرا با حالت جنب به اینجا آمده ای؟ برو اوّل غسل کن! دوباره به اینجا بیا تا دعا کنم. مرد عرب در حالی که از تعجّب حیرت زده شده بود، با عجله بلند شد و به منزلش رفت و پس از مدّتی باز گشت و در مقابل آقای قاضی مؤدّبانه نشست.
مرحوم قاضی دو انگشت سبّابه اش را به دو شقیقه پیشانی آن مرد گذاشت و به قرائت دعا مشغول شد و در این مدّت مدام اشک چشمانش بر محاسن سفیدش می ریخت. طولی نکشید که دعا تمام شد و مرد عرب به منزلش رفت. من دیگر او را ندیدم تا اینکه چند روز بعد در صحن حرم مطهّر او را ملاقات نمودم و از نتیجه دعا پرسیدم. او گفت: وقتی به منزل رسیدم، دیدم همسرم سالم و تندرست بیدار شده و از خطر مرگ رهایی یافته و مشغول امورات منزل است.»
تعداد همسران آیت الله قاضی
سید علی قاضی چهار زن اختیار کرد و خانواده پرجمعیتی شامل یازده پسر (سید مهدی، سید تقی، سید جواد، سید جعفر، سید محمدعلی که مدتی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج تدریس داشتهاست، سیدحسین که داماد میرزا هاشم آملی است) و پانزده دختر داشت.
مشخصات کتاب کهکشان نیستی در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | فیض فرزان |
نویسنده: | محمدهادی اصفهانی |
زبان: | فارسی |
تعداد صفحه: | 558 |
موضوع: | داستانی بر اساس زندگی آیتالله سیدعلی قاضیطباطبایی (ره) |
قالب: | چاپی با تخفیف ویژه |